HR
EN
17. srpnja / 21:30h

Himera

r. Alice Rohrwacher, Italija, Francuska, Švicarska, Turska, 2023., 130'

 

U maniri suvremenih bajki, ispunjenih iskričavim duhom, fantastičnim narativima i plejadom živopisnih likova, filmovi jedne od najzanimljivijih talijanskih redateljica današnjice na osebujne načine istražuju pojmove vremena, sjećanja, povijesti i gubitka. Kao i posljednja tri, i njezino najnovije cjelovečernje ostvarenje premijerno je prikazano u Cannesu, a riječ je o trećem dijelu autoričine neformalne magijsko-realistične trilogije o talijanskom identitetu.

Nazvana prema čudovišnoj nemani iz antičke mitologije, koja u prenesenom smislu označuje iluziju, Himera gledatelje odvodi u tajanstvenu zonu između prošlosti i sadašnjosti, živih i mrtvih, vidljivog i nevidljivog. Jedna od vodećih novih glumačkih zvijezda britanske kinematografije, Josh O'Connor (Izazivači, TV serija Kruna), preuzeo je ulogu melankoličnog Engleza Arthura, bivšeg arheologa koji 1980-ih u Toskani okuplja nomadsku skupinu pljačkaša grobova (tombaroli). Artefakte iz nedavno otkrivenih drevnih etruščanskih grobnica preprodaju bogatim kupcima, no čini se da Arthura na tu ilegalnu avanturu ne motivira samo laka zarada. U ulozi Flore, majke Arthurove izgubljene ljubavi, nalazi se Isabella Rossellini, a glumačkoj postavi pridružila se i redateljičina sestra – jedna od trenutno najboljih europskih glumica, Alba Rohrwacher (Izgubljena kći, Gladna srca, Ja sam ljubav).

Iskusno snimateljsko oko Hélène Louvart zaslužno je za sanjive kadrove, a film je u potpunosti snimljen na vrpci, i to u tri formata – 35mm, Super 16mm i 16mm – što pridonosi retro estetici, ali istovremeno predstavlja i hommage ishodišnom materijalu kinematografije općenito. Redateljica koju je The Guardian nedavno slikovito opisao kao “destiliranu esenciju europske art kinematografije, punjenu u boce i čuvanu stoljećima” u više je intervjua pojasnila kako postoji ključna paralela između rada na filmu i arheologije: i redatelji i arheolozi nalaze priče ondje gdje drugi vide tek gomilu komadića. 

 

 

ULAZNICE: Za Klub prijatelja 3,50€/ redovna cijena 4€ 

Dostupne online i u City Pointu.

Članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava popust ostvaruju na fizičkim prodajnim mjestima uz predočenje važeće članske iskaznice.

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti