HR
EN
10. kolovoza / 21:00h

Vedran Ružić - 6 metara

'6 metara' umjetnički je projekt Vedrana Ružića koji se sastoji od autorskog dokumentarca i jazz koncerta kao multimedijalnog sadržaja.


Projekt prikazuje tematiku rušenja kuća zbog izgradnje novog autoputa što je Ružić, vizualni umjetnik i jazz glazbenik odlučio prikazati u zvuku i slici.

„Izgradnjom brze ceste Matulji – Tunel Učka 1980. godine kuća moje obitelji našla se na samo 6 metara od ceste. Iz godine u godinu promet je bivao sve veći i glasniji, a život bez bukobrana, koji nisu postavljeni unatoč brojnim upitima, postao je nesnošljiv. Povrh toga, desetljećima se nije znalo kada će se i s koje strane graditi druga traka ceste, a posljedično ni koji domovi će se srušiti. Odluka je donesena početkom 2021. godine, a neizvjesnost je zamijenio svakodnevni stres i iščekivanje“, govori umjetnik o motivima stvaranja ovog jedinstvenog projekta i nastavlja:

„Kao sudionik toga uz moju obitelj, susjede i ostale koji prolaze traumu dugogodišnje neizvjesnosti želim prikazati (ne)bitnost tih ljudi koji kroz više generacija ostaju bez svoje zemlje i žive uz buku. Tako je nastao multidisciplinarni projekt '6 metara' koji obuhvaća konceptualni film, seriju instalacija i crteža te autorske kompozicije objedinjene na albumu“, ispričao je Vedran Ružić.

Vedran Ružić autor je četiri jazz-albuma te dobitnik nagrade Porin za najbolji jazz album 2017. godine. Prijašnje projekte uspješno je prezentirao na brojnim pozornicama pa je iza njega gotovo sto koncerata s vlastitim projektima. Iako ga je pandemija povukla u izolaciju svog doma i odvojila od publike, zabrane su na njega djelovale inspirativno te je odlučio hrabro prihvatiti trenutke prvih  mogućih nastupa uživo i osmislio „zabranjeni“ album na koji se nadovezuje i serija vizualnih radova „Forbidden Melody“ koju izlaže u galerijama diljem Hrvatske. Upravo je skladba “Libertin” snimljena uživo tijekom navedenog koncerta nominirana za nagradu Porin u kategoriji “Najbolja izvedba jazz glazbe”.

U sklopu Barone Jazz Festivala slušamo ga na Tvrđavi Barone 10. kolovoza s početkom u 21 sat.

ULAZNICE

Ulaznice za koncert s početkom u 21 sat dostupne su po cijeni od 6 eura online i u City Pointu šibenskih tvrđava. Članovi Kluba prijatelja uz predočenje važeće članske iskaznice na blagajni ostvaruju popust od 10% pri kupnji ulaznica.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti