HR
EN
09. rujna / 16:30h

Opsada Šibenika 1647.

Prije točno 376 godina na Tvrđavi sv. Ivana odvila se odlučujuća bitka u kojoj su Šibenčani višestruko nadmoćnije osmanlijske osvajače, predvođene Husein pašom Tekelijom, nakon jednomjesečne opsade teško porazili.

U spomen na taj slavni povijesni događaj u Kandijskom ratu, zbog kojeg su Tvrđave sv. Ivana i Barone izgrađene u samo dva mjeseca, u subotu, 9. rujna, na Kliještima Tvrđave sv. Ivana, Šibenska gradska straža uprizorit će 'Opsadu Šibenika 1647.', rekonstrukciju povijesne bitke za Šibenik.

Prije same bitke posjetitelji mogu uživati u raznovrsnom popratnom programu, a ulaz na tvrđavu slobodan je od 18 sati.

Uz Gradsku stražu u uprizorenju bitke sudjelovat će i brojni gosti: Kliški uskoci i Vitezovi Vranski, Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira - Knin, Koprivnički mušketiri i haramije, Karlovačka garda, Udruga vitezova kraljevskog grada Jajca, Dubrovački trombunjeri, Rapski samostreličari, Vitezovi Hercega Stjepana Kosace-Stolac, Požeška građanska straža i križevačka djevojačka straža.

Za podsjetiti je da je moćnu šibensku obranu vodio barun Christoph Martin von Degenfeld, po kojem Tvrđava Barone i nosi ime.

Okupljanje povijesnih postrojba počinje u 16 sati na Poljani, a defile gradskim ulicama u 16:30, nakon čega će stići na Tvrđavu oko 19 sati. Sama rekonstrukcija bitke na Tvrđavi sv. Ivana počinje u 21 sat, a događaj mogu popratiti svi zainteresirani.

SATNICA

18:00 h -  Animacija za djecu: rukovanje lukom i strijelom, izložba oružja

19:00 h - Dolazak povijesnih postrojbi 

19:30 - Srednjovjekovni plesovi (Plesna skupina Kontea)

20:30 h - Vatreni show (Anno Domini Koprivnica)

21:00 h - Uprizorenje bitke 'Opsada Šibenika 1647.'

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti