HR
EN
10. rujna / 17:30h

Opsada Šibenika 1647.

Prije točno 375 godina na Tvrđavi sv. Ivana odvila se odlučujuća bitka u kojoj su Šibenčani višestruko nadmoćnije osmanlijske osvajače, predvođene Husein pašom Tekelijom, nakon jednomjesečne opsade teško porazili.

U spomen na taj slavni povijesni događaj zbog kojeg su Tvrđave sv. Ivana i Barone izgrađene u samo dva mjeseca, u subotu, 10. rujna, na Tvrđavi sv. Ivana, Šibenska gradska straža uprizorit će 'Opsadu Šibenika 1647.', rekonstrukciju povijesne bitke za Šibenik. Pomoći će im kolege iz hrvatskih povijesnih postrojbi, kao i oni iz Bosne i Hercegovine. Za podsjetiti je da je moćnu šibensku obranu vodio barun Christoph Martin von Degenfeld, po kojem Tvrđava Barone i nosi ime.

Program počinje u subotu, 10. rujna, u 17,30 sati na Poljani gdje će se povijesne postrojbe najprije postrojiti, pa će, nakon mačevanja, proći starom gradskom jezgrom i rivom, da bi na Tvrđavu sv. Ivana stigle u 19.15 sati.

Na najvećoj i najvišoj šibenskoj kopnenoj utvrdi građanima će se potom predstaviti viteške skupine, a slijedi prijava šibenskom knezu.

U 20.15 sati, plesna skupina Kontea izvest će srednjovjekovne plesove, a onda će, s početkom u 20.45 sati vatreni show prirediti Koprivnički mušketiri i haramije. U 21,15 sati na redu je uprizorenje ključne bitke i obrane Šibenika u Kandijskom ratu1647. godine. Nakon borbe, za glazbeni dio programa na pozornici sv. Ivana pobrinut će se šibenski bend Teke Yeke.

U programu, uz Šibensku gradsku stražu, sudjeluju još Kliški uskoci, Vitezovi Vranski, Vitezovi kralja Zvonimira, Plesna skupina Kontea, Požeška građanska straža, Koprivnički mušketiri i haramije, Lička pukovnija, Vitezovi hercega Stjepana Kosače i Jajački vitezovi. Ukupno je to više od 70 sudionika povijesnih postrojbi.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti