HR
EN
21. kolovoza / 21:30h

Filmska subota na Baroneu: USIDJELICE

Leftover Women, Shosh Shlam & Hilla Medalia, Izrael / SAD, 2019., 83'

 

Iz distribucije Restart Labela i programa zagrebačkog Dokukina na veliko platno ljetne pozornice kina na Tvrđavi Barone stiže dokumentarni hit koji istražuje kineski fenomen i „državni problem 21. stoljeća“ – neudane žene. 

Film u režiji poznatih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalia (Web Junkie) istražuju fenomen uzrokovan dugogodišnjom kineskom politikom jednog djeteta koja je za posljedicu imala visoke stope femicida i „manjak“ od nekoliko desetina milijuna djevojčica. Ovu demografsku neravnotežu kineske vlasti vide kao ozbiljnu prijetnju stabilnosti nacije zbog čega ženama gotovo da nije dopušteno biti bez partnera; ili će uploviti u brak ili u život pun predrasuda - što im uz državu, uporno daju do znanja članovi obitelji kao i šira zajednica.

Naime, usidjelice (Sheng nu, Leftover Women) pogrdan je termin koji su kineske vlasti odlučile iskoristiti u sklopu nacionalne kampanje ne bi li neudane žene natjerali na udaju i prokreaciju, uz posebno snažan pritisak na obrazovane žene jer se vjeruje da će one “poboljšati” nacionalnu genetiku. Priča je to o demografskom imbalansu, naslijeđenom seksizmu i internaliziranoj opresiji vlasti pod izgovorom očuvanja nacije, koja ne pita već zapovijeda, ispričana kroz iskustva triju snažnih i modernih žena, koje se unatoč društvenom pritisku pokušavaju oduprijeti i samostalno odrediti tijek vlastite budućnosti.

(Jelena Svirčić)

 

KAKO DO ULAZNICA?

  • Ulaz slobodan za članove Kluba prijatelja i posjetitelje s važećom dnevnom ulaznicom
  • Cijena na ulazu: 20 kuna (ulaznica se može kupiti od 20:30 sati) 

Projekcija se održava u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama i preporukama, u ograničenim kapacitetima.

 

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti