HR
EN
11. kolovoza / 21:30h

Filmska srijeda na Baroneu: OTAC

Father, Srdan Golubović, Republika Srbija / Francuska / Njemačka / Hrvatska / Slovenija / Bosna i Hercegovina, 2020., 120'

 

U kombinaciji filma ceste i socijalne drame, hvaljeno ostvarenje Otac prati očajničku odiseju muškarca koji zbog siromaštva ostane bez djece. Nemoćan pred neumoljivim činovnicima socijalne službe i mrežama korumpiranog sustava, Nikola se odluči na zahtjevan pothvat: namjerava pješice prijeći Srbiju i u Beogradu svoj slučaj iznijeti osobno ministru. Plejada različitih tipova ljudi koje susreće na ovom putovanju i niz nemilih epizoda prometnut će naslovnog društvenog marginalca u istinskog junaka naše suvremenosti, čija se sudbina zrcali u nebrojenim stvarnim životima u našoj okolici.

Novi film nagrađivanog redatelja Srdana Golubovića kritika je usporedila s filmovima braće Dardenne, s kojima dijeli tematski spektar i fokus na društvene gubitnike, dok ga žanrovsko svrstavanje pod kategoriju filma ceste čini svojevrsnom „balkanskom“ inačicom filma Paris, Texas. Inspiriran tragičnim stvarnim događajima i pričom na koju su redatelj Srdan Golubović i scenarist Ognjen Sviličić naišli u novinama, Otac je svoju premijeru imao na prestižnom Berlinaleu, gdje je osvojio nagrade publike i Ekumenskog žirija, da bi potom krenuo na uspješnu festivalsku turneju.

Film je donio i dosad najveću potvrdu u glumačkoj karijeri Gorana Bogdana koji je za naslovnu ulogu oca Nikole osvojio nekoliko nagrada, među kojima su i one Pulskog filmskog festivala te beogradskog FEST-a, a zasigurno najveće priznanje stiglo je od Europske filmske akademije koja je Bogdana kao prvog glumca iz Hrvatske nominirala za nagradu u kategoriji najbolje muške uloge.

(Jelena Pašić)

 

 

KAKO DO ULAZNICA?

  • Ulaz slobodan za članove Kluba prijatelja i posjetitelje s važećom dnevnom ulaznicom
  • Cijena na ulazu: 20 kuna (ulaznica se može kupiti od 20:30 sati) 

 

EPIDEMIOLOŠKE MJERE

Kao i svih filmskih večeri do sada, pri ulasku na projekciju se provode propisane epidemiološke mjere (dezinfekcija ruku, mjerenje temperature, prikupljanje kontakt podataka) kako bi osigurali maksimalnu sigurnost posjetitelja na tvrđavi. Ulaz na projekciju je moguć od 20:30 sati, sve dok se kapacitet gledališta (koji je ograničen sukladno mjerama) ne popuni.

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti