HR
EN
01. rujna / 21:00h

Svečana projekcija "Murine" ekskluzivno za članove Kluba prijatelja!

Sve ulaznice su preuzete, vidimo se na Baroneu!

Filmska srijeda na Baroneu: MURINA - svečana projekcija

Antoneta Alamat Kusijanović, Hrvratska / Brazil, Sjedinjene Američke Države, Slovenija, 2021., 92'

 

Svečana projekcija najveće senzacija hrvatskog filma posljednjih nekoliko godina - Murine - održat će se ekskluzivno za članove Kluba prijatelja, a nakon projekcije, o filmu će razgovarati glavni glumac Leon Lučev i filmska kritičarka Jelena Pašić. [EDITED 26.8.]

Naizgled idiličan, no često krut, povremeno čak i negostoljubiv pa i opasan ambijent neimenovanog jadranskog otoka poprište je filma Murina, cjelovečernjeg debija redateljice Antonete Alamat Kusijanović koji okuplja mnoge neuralgične motive suvremenog mediteranskog miljea s ove strane Jadrana: i figuru autoritativnog oca, i turiste opčinjene morskim plavetnilom, i ustupanje otočkog zemljišta stranom kapitalu. No, u kombinaciji sa žanrom filma odrastanja, Murina izrasta u gorko realističnu analizu mediteranskog temperamenta, ali istovremeno i gotovo nadrealističnu otočku priču, gdje se u ogoljenom, suncem opaljenom kamenom pejzažu kondenziraju užarene emocije protagonista. U središtu je radnje uzavreli odnos 16-godišnje Julije i njezina oca Ante, tradicionalnog pater familiasa koji upravlja koncima sudbine i želja svoje kćeri, ali i supruge Nele. Dolazak karizmatičnog Javiera, imućnog gosta kojeg s Antom i Nelom veže duga povijest, dodatno će uzburkati obiteljsku svakodnevicu, a Juliju – na njezinoj metaforičkoj odiseji prema slobodi i oslobađanju od skučene patrijarhalne sredine – povući u vrtlog nade, bijesa i strasti.

Photo credit: Mario Topić
Photo credit: Mario Topić
Photo credit: Mario Topić
Photo credit: Mario Topić
Photo credit: Mario Topić
Photo credit: Mario Topić
Photo credit: Mario Topić
Photo credit: Mario Topić
Photo credit: Mario Topić
Photo credit: Mario Topić
Photo credit: Zen Lefort
Photo credit: Zen Lefort

Scenarij filma nazvanog po otrovnoj jadranskoj ribi poznatoj po svojoj agresivnoj ćudi izrastao je na temeljima koje je redateljica postavila u svom uspješnom kratkometražnom ostvarenju U plavetnilo (2017.), nagrađenom posebnim priznanjem na Berlinaleu i nominiranom za studentskog Oscara. U oba filma glavnu junakinju igra Gracija Filipović, kojoj u Murini glumačko pojačanje daju Leon Lučev u ulozi oca tiranina te Danica Ćurčić kao empatična, ali i letargična majka, dok Javiera glumi novozelandski glumac s holivudskom karijerom Cliff Curtis. Ovo dojmljivo ostvarenje s brojnim impresivno snimljenim podvodnim scenama nastavlja niz sjajnih novijih domaćih filmskih naslova o često opresivnoj mediteranskoj sredini, među kojima su Tereza37 (2020.) Danila Šebedžije, Mare (2020.) Andree Štake, Mater (2019.) Jure Pavlovića i Ne gledaj mi u pijat (2016.) Hane Jušić.

Iza filma Murina, koji je svjetsku premijeru imao u srpnju na prestižnom festivalu u Cannesu, gdje je prikazan u programu 15 dana autora (Quinzaine des Réalisateurs) i nagrađen službenom festivalskom nagradom – Zlatnom kamerom (Camera d'Or) za najbolji debitantski film čitavog festivalskog programa, stoje producenti Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features) te koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara), a film je podržala i produkcijska tvrtka Martina Scorseseja Sikelia Productions. Na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu ova mediteranska inačica filma o tinejdžerskom angstu odnijela je nagradu publike, nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu (Danica Ćurčić), dok je nagrada za najboljeg debitanta otišla u ruke redateljice Antonete Alamat Kusijanović. Filmu predstoji i sjevernoamerička premijera na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF) u rujnu.

 

KAKO DO ULAZNICA?

Članovi Kluba prijatelja svoju ulaznicu za projekciju mogu preuzeti u City Pointu od utorka, 24. kolovoza u podne, uz predočenje članske iskaznice.

U isto vrijeme i na istom mjestu počinje i prodaja ulaznica za drugu projekciju (2. rujna), a ulaznice će biti dostupne i u online prodaji na web stranici Kuće umjetnosti Arsen po cijeni od 35 kuna.

 

EPIDEMIOLOŠKE MJERE

Kao i svih filmskih večeri do sada, pri ulasku na projekciju se provode propisane epidemiološke mjere (dezinfekcija ruku, mjerenje temperature, prikupljanje kontakt podataka) kako bi osigurali maksimalnu sigurnost posjetitelja na tvrđavi. Ulaz na projekciju je moguć od 20:00 sati.

 

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti