HR
EN
06.05. - 14.05.

Srijedom po svijetu online: Ambasador

Mads Brügger, Danska, 2011, 93'

Kontroverzni danski novinar Mads Brügger uz lažne papire i u svojstvu liberijskog konzula dolazi u jednu od najkorumpiranijih zemalja svijeta, Srednjeafričku Republiku, i uz pomoć skrivene kamere ubrzo raskrinkava dobro uhodani biznis zapadnoeuropskih diplomata – trgovinu (krvavim) dijamantima. Ne treba reći da je Brügger iz ove pustolovine samim čudom izvukao živu glavu, ali rezultat je iznimni istraživački rad na osvjetljavanju funkcioniranja modernog srca tame korumpiranog i samo prividno dekoloniziranog afričkog kontinenta. 

Drugi naslov iz ciklusa Srijedom po svijetu gledamo na online platformi volimdokumentarce.net, na kojoj sutra počinje tjedan virtualnog programa Dokukina pod nazivom "Sablasti kolonijalizma" u sklopu kojeg će biti dostupna i dva filma enfant terriblea svjetskog dokumentarizma, Madsa Brüggera.

 

> Film je dostupan za besplatno gledanje od 6. svibnja u 19 sati do 14. svibnja.

> KÔD za besplatno gledanje je: POST-KOLONIJALIZAM (upute za korištenje koda pronađite ovdje)

Ambasador je vanžanrovska tragikomedija o bizarnom i skrivenom svijetu afričke diplomacije gdje gin tonik teče u potocima, a preprodavači dijamanata i korumpirani političari uživaju apsolutnu slobodu. Otkriva nam kako elita arhetipski korumpirane i razrušene afričke države doista funkcionira. Ovaj se film na nov način odnosi s rasnim tenzijama i dovest će do drukačijeg prikazivanja i shvaćanja Afrike ubuduće, u filmovima i dokumentarcima. Ukratko, ovo je Afrika kakvu doista nikad niste vidjeli.

Ovaj je film Brüggeru prisrkrbio nominaciju za Veliku nagradu žirija na Sundance Film Festivalu 2012. godine.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti