HR
EN
06.05. - 14.05.

Srijedom po svijetu online: Ambasador

Mads Brügger, Danska, 2011, 93'

Kontroverzni danski novinar Mads Brügger uz lažne papire i u svojstvu liberijskog konzula dolazi u jednu od najkorumpiranijih zemalja svijeta, Srednjeafričku Republiku, i uz pomoć skrivene kamere ubrzo raskrinkava dobro uhodani biznis zapadnoeuropskih diplomata – trgovinu (krvavim) dijamantima. Ne treba reći da je Brügger iz ove pustolovine samim čudom izvukao živu glavu, ali rezultat je iznimni istraživački rad na osvjetljavanju funkcioniranja modernog srca tame korumpiranog i samo prividno dekoloniziranog afričkog kontinenta. 

Drugi naslov iz ciklusa Srijedom po svijetu gledamo na online platformi volimdokumentarce.net, na kojoj sutra počinje tjedan virtualnog programa Dokukina pod nazivom "Sablasti kolonijalizma" u sklopu kojeg će biti dostupna i dva filma enfant terriblea svjetskog dokumentarizma, Madsa Brüggera.

 

> Film je dostupan za besplatno gledanje od 6. svibnja u 19 sati do 14. svibnja.

> KÔD za besplatno gledanje je: POST-KOLONIJALIZAM (upute za korištenje koda pronađite ovdje)

Ambasador je vanžanrovska tragikomedija o bizarnom i skrivenom svijetu afričke diplomacije gdje gin tonik teče u potocima, a preprodavači dijamanata i korumpirani političari uživaju apsolutnu slobodu. Otkriva nam kako elita arhetipski korumpirane i razrušene afričke države doista funkcionira. Ovaj se film na nov način odnosi s rasnim tenzijama i dovest će do drukačijeg prikazivanja i shvaćanja Afrike ubuduće, u filmovima i dokumentarcima. Ukratko, ovo je Afrika kakvu doista nikad niste vidjeli.

Ovaj je film Brüggeru prisrkrbio nominaciju za Veliku nagradu žirija na Sundance Film Festivalu 2012. godine.

Postavke pristupačnosti