HR
EN
02. rujna / 20:30h

Zbog trenutne epidemiološke situacije, kapacitet ljetnog kina na Tvrđavi Barone je ograničen.

ULAZ NA PROJEKCIJE: 19:30 - 20:15 sati, ili do popunjenosti kapaciteta gledališta.

POČETAK PROGRAMA: 20:30 sati

SRIJEDOM PO SVIJETU: Porvenir / Ono drugo selo

Na samom kraju ovogodišnjeg izdanja filmskog programa Srijedom po svijetu gledali smo projekcije pobjedničkih filmova 18. Liburnia Film Festivala, najstarijeg festivala dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedinog koji prikazuje isključivo domaće recentne dokumentarce. Filmove je predstavila direktorica LFF-a Jelena Androić.

Šibenska je publika odgledala dvije projekcije: kratki film Porvenir vizualne umjetnice Renate Poljak koji je na LFF-u osvojio čak tri nagrade: za najbolji film, najbolju kameru i najbolji dizajn zvuka te dugometražni dokumentarac Ono drugo selo redatelja Jadrana Bobana, u Opatiji nagrađenog posebnom nagradom žirija.

Porvenir, Renata Poljak, Hrvatska, 2020, 12'

Sanjajući bolje zemlje, iz generacije u generaciju zbog siromaštva, gladi i ratova odlazimo na put morem. Geografija je sudbina. Ostaju li u našem tijelu sjećanja naših djedova, ostaje li nam sudbina da bježimo i tražimo bolje zemlje upisane u tijelo? "Porvenir" na španjolskom znači "budućnost". Porvenir je jedini grad u Ognjenoj zemlji, na dnu zemaljske kugle, osnovan od strane hrvatskih migranata početkom 20. stoljeća. Jedan od njih bio je i moj pradjed.

  

Ono drugo selo, Jadran Boban, Hrvatska, 2020, 73'

Ovo je film o selu s dva imena, dvije povijesti, dva groblja, i brojnim neizrečenim i konfliktnim memorijama koje se prenose iz generacije u generaciju. Film je to o memoriji koja se stalno transformira da bi zauvijek ostala klica nekih budućih sukoba. Selo koje je nekad bilo dom dvaju naroda, svjedočilo dvama ratovima i istom broju egzodusa, tako je postalo paradigmatično mjesto zlokobnog kruga obostranog osjećaja nepravde i generalizacije krivnje. A nije uvijek bilo tako. Možda tako i nije moralo biti.

 

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti