HR
EN
16. srpnja / 21:30h

STRANA B: Denise Jannah

Jazz diva u Šibenik je stigla nakon nastupa na svim većim svjetskim festivalima. Prva je nizozemska pjevačica koja je potpisala za renomiranu izdavačku kuću Blue Note, a publiku je osvojila svojim bogatim, ugodnim i iskrenim glasom punim emocijama. Njena kantautorska ostvarenja i obrade jazz standarda u intimnom ambijentu tvrđave dobile su novu dimenziju, posebice jer su njen nastup pratili vrsni glazbenici, gitarist Ratko Zjača, Renato Chicco na orguljama te bubnjar Oleg Markov.

Podrijetlom iz Surinama, Jannah od sedamdesetih godina 20. stoljeća živi i radi u Nizozemskoj. Iako je prvotno upisala pravni fakultet, ljubav prema glazbi je prevagnula, te je završila studij za učitelja glasa na konzervatoriju u Utrechtu. Album prvijenac  Take it From the Top snimila je prije trideset godina, da bi  svojim drugim izdanjem A Heart Full of Music priskrbila prestižnu nagradu Edison Jazz Vocal Award.

Uslijedili su nastupi na svim većim jazz festivalima diljem svijeta, u mjuziklima, pred nizozemskom kraljevskom obitelji te svjetskim moćnicima. Prema njoj snimljen je i dokumentarni film "Denise Jannah – New Lady in Jazz", što je potvrda da se zaista radi o imenu koje će ostati zapamćeno na jazz sceni.

Iz njenih kantautorskih ostvarenja dalo se iščitati da se radi o pjevačici izvrsnog vokala i snažnog izričaja, što se može pripisati činjenici da se bavi i pisanjem poezije. S druge strane, obrade jazz standarda njenom izvedbom dobivaju novu dimenziju. Kako i sama kaže, jazz je prvenstveno sloboda, stoga ne čudi koketiranje s ostalim žanrovima glazbe kojima iznova širi glazbene horizonte.

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti