HR
EN
01.02. - 28.02.

Moja tvrđava znanja - Edukativni program za djecu

Interaktivne radionice temelje se na učenju kroz igru u izvornom okruženju i kreativan pristup temama, te predstavljaju i tumače baštinu šibenskih tvrđava na inovativne načine prilagođene dječjem uzrastu. Cilj radionica je poticanje novih generacija posjetitelja da dožive i razumiju vrijednost spomeničke i kulturne baštine. 

Navedene radionice održati će se na Tvrđavi Barone, a broj sudionika je ograničen. Zainteresirani prijave za radionice mogu slati na mail adresu Kluba prijatelja šibenskih tvrđava, klub.prijatelja@tvrdjava-kulture.hr, uz naznaku datuma i vremena radionice za koju se prijavljuju.

Ulaz na radionice slobodan je za članove Kluba prijatelja te posjetitelje s važećom dnevnom ulaznicom.

Raspored VELJAČA

Subota, 2.2.2019. 

10:30 sati - Moj novčić

12:00 sati - Upoznajmo zaboravljeno oružje

Subota, 9.2.2019. 

10:30 sati - Moj novčić
12:00 sati - Upoznajmo zaboravljeno oružje

Subota, 16.2.2019. 
10:30 sati - Moj novčić
12:00 sati - Upoznajmo zaboravljeno oružje

Subota, 23.2.2019. 
10:30 sati - Portret starog Šibenika
12:00 sati - Šibenski vremeplov

 

Radionice izgledaju ovako:

AR – ZAKORAČITE U PROŠIRENU STVARNOST

Povijesna priča o napadu i obrani grada u 17. stoljeću ispričana uz pomoć računalno generirane slike i zvuka sudionike radionice vodi u šetnju kroz povjest. Uz vodiče dječaka Juru i povjesničara Franu Divnića djeca će uz pomoć nekoliko klikova na vlastitom tabletu doznati kako je izgledao najveći osmanski napad na Šibenik i kako su izgrađene tvrđave.

Dob: 7+

MOJ NOVČIĆ

Šibenik je bio prvi grad koji je za vrijeme Mlečana kovao vlastiti novac – šibenski bagatin! Koristeći kalup u obliku bagatina, djeca će tijekom ove radionice izraditi vlastitu glinenu repliku srednjovjekovnog šibenskog novčića koju mogu zadržati kao trajnu uspomenu.

Dob: 7+

UPOZNAJMO ZABORAVLJENO ORUŽJE

Uz pomoć vizualnih materijala i postojećih replika oružja dostupnih na tvrđavama, djeca će imati priliku naučiti sve važne dijelove različitog srednjovjekovnog oružja i povijesne epohe u kojima je ono korišteno. Potom slijedi sastavljanje fotografije pojedinih dijelova oružja u cjelinu - jer slika govori više od riječi!

Dob: 7+

PISAR KRALJA KREŠIMIRA

Davne 1066. godine hrvatski kralj Petar Krešimir IV. izdao je povelju u kojoj se prvi puta spominje ime grada Šibenika. O važnosti povelje djeca će učiti dok vlastoručno, nalivperom, ispisuju njene retke čime postaju kraljevski pisari na dan. 

Dob: 9+

ŠIBENSKI VREMEPLOV

Uparivanjem kartica s opisima i natuknicma o povijesnim ličnostima, šibenskim građevinama i značajnim događajima s pripadajućim fotografijama djeca će upoznati brojne šibenske velikane i događaje važne za slavnu povijest grada. No, glavni izazov je kartice i fotografije složiti na vremensku crtu, kronološkim redosljedom, i prikazati bogatu povijest Šibenika.

Dob: 9+

MALA ŠKOLA MIRISA

Prepoznavanje mirisa začinskog bilja i aroma mediteranskog kraja - lovora, ružmarina, lavande, kadulje i bosiljka - nije lako, kao ni svaki miris pridružiti fotografiji odgovarajuće biljke. Stoga će djeca nakon uspješno odrađene radionice dobiti diplomu o završenoj Maloj školi mediteranskih mirisa!

Dob: 9+

PORTRET STAROG ŠIBENIKA

Nakon projekcije dokumentarnog filma Barone kroz koji djeca upoznaju glavne točke svakodnevnog gradskog života Šibenika u 17. stoljeću te ličnosti baruna von Degenfelda, junaka obrane grada za vrijeme Kandijskog rata i povjesničara Frane Divnića, svoje znanje o istima djeca će provjeriti kvizom!

Dob: 10+

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti