HR
EN
27. rujna / 19:30h

120 godina ŠPD "Kolo" - Carmina Burana

120 izvođača za 120 godina Kola – najkraći je opis programa kojim je Šibensko pjevačko društvo „Kolo“ na Tvrđavi sv. Mihovila proslavilo 120 godina djelovanja.

Već šestu godinu zaredom kolaši su nastupili sa Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske, a ove godine u izvedbi atraktivne i izvedbeno zahtjevne Carmine Buranepridružio im se iMješoviti pjevački zbor „Rijeka – Sempre Allegro”.  

Izvedbom djela Carla Orffa 2014. godine na Tvrđavi sv. Mihovila, „Kolo“ i Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske Šibenčane i njihove goste ostavili su bez daha. To je ujedno bio i prvi koncert nakon svečanog otvorenja ljetne pozornice.

Ove godine program je dobiti potpuno novu dimenziju zahvaljujući harmoniji dvaju zborova i zvuku instrumenata vojnog orkestra. Za ovaj koncert zborove su pripremili njihovi umjetnički voditelji, ŠPD “Kolo” Ivo Lise, a riječki zbor Helga Dukarić – Dangubić. Koncertom je ravnao dirigent Miroslav Vukovojac – Dugan, a u solističkim dionicama nastupili su sopranistica Lidija Horvat – Dunjko, Marko Antolković (kontratenor) te Florijan Tavić (bariton).

Cjelovečernji program izveden je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, koja je nedavno kolašima uručila povelju Republike Hrvatske za osobite zasluge u promicanju kulture i doprinos kulturnom razvitku u Republici Hrvatskoj i Europi. Upravo to gradski čuvari zborskog pjevanja čine od svog utemeljenja davne 1899. godine – prenose glas Šibenika svijetom. Danas je „Kolo“ ponos grada, institucija koju Šibenčani svrstavaju među najznačajnije simbole grada te se nalazi u vrhu hrvatskog zborskog pjevanja. O uspjesima zbora svjedoče brojne nagrade i zlatne plakete s natjecanja pjevačkih zborova međunarodnog karaktera, u Hrvatskoj i inozemstvu.

Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske je u svojih dosadašnjih dvadeset i pet godina djelovanja repertoarom obuhvatio hrvatske praizvedbe, djela svjetske glazbene baštine, djela suvremenih skladatelja i praizvedbe hrvatskih autora. Kolaši i orkestar rado se vraćaju ljetnoj pozornici najstarije šibenske tvrđave i jedini su izvođači koji su na Tvrđavi sv. Mihovila nastupili baš svake koncertne sezone.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti