HR
EN

Zvjezdani chefovi pod zvjezdanim nebom na Tvrđavi

30.05.2015.

Tvrđava sv. Mihovila, kulturna atrakcija 2014. godine, i festival Okusi Mediteran, ovogodišnji dio Randez-vous festivala - festivala Francuske u Hrvatskoj,  u petak 29. svibnja na pozornici Tvrđave sv. Mihovila priredili su pravi kulinarski spektakl pod nazivom Zvjezdani chefovi pod zvjezdanim nebom. Visoko stilizirani događaj po prvi je puta u Hrvatskoj na istom mjestu ugostio tri svjetska majstora gastronomije koji su demonstrirali svoja kulinarska umijeća u korištenju izvornih mediteranskih namirnica i predstavili vrhunska dostignuća visoke gastronomije.

Chef Lionel Levy, poznat kao predvodnik nove mediteranske kuhinje, izučio je zanat od međunarodno priznatih kuhara poput Erica Fréchona i Alaina Ducassea. Inventivnost, znatiželja i neprestana želja za otkrivanjem novih recepata najbolje opisuju ovog kuhara koji je od 2005.godine  ponosni nositelj Michelinove zvjezdice. Na Tvrđavi sv. Mihovila pripremio je riblji 'desert' s pjenicom od riblje juhe i smjesom jaja, mascarponea i maslaca, a te dvije teksture razdvojio je smjesom od rajčica.

Chef Guillaume Sourrieu Šibenčanima i njihovim gostima demonstrirao je pripremu lignji punjenih smjesom od kozica, krakova lignji, kurkume, chilija i začinskog bilja. Sourrieu je poznat kao chef koji kuha po instinktu i samo s odabranim kvalitetnim proizvodima, prilikom čega uspostavlja sklad između tri bitna elementa: temelj proizvoda, punjenje i umak, pridajući prednost svježini i kvaliteti proizvoda.

Posljednji koji je izašao na pozornicu je bio chef San Degeimbre, veliki belgijski majstor korejskih korijena,  te vlasnik restorana L'air du temps i jedan od sedam belgijskih chefova okrunjenih s dvije Michelinove zvjezdice. Njegova filozofija kuhanja sastoji se od 3 ključna elementa: proizvod, tehnika i emocija. Spajanjem tih elemenata svojim gostima pruža jedinstveno gastronomsko iskustvo, te je u svom kulinarskom stilu, nazvanom "Moderna kuhinja Terroira s korejskim utjecajem" pripremio vegetarijansko jelo s dodatkom jestivog cvijeća, smatrajući da se  pravilnom obradom vegetarijanskih namirnica može postići punina okusa koje pruža meso.

Voditeljsku palicu ovog izuzetnog kulinarskog spektakla preuzela su naša poznata tv lica, Barbara Kolar i Zlatko Gall, dok je za glazbenu pozadinu bio zadužen odličan Mate Skračić Adaptive Quartet koji se pobrinuo da se odlična atmosfera nastavi i na afer-partyu na kojem su mnogobrojni posjetitelji imali prilike degustirati predstavljena jela uz čašu vrhunskog vina.

Najprestižnija pozornica u regiji i mjesto nezaboravnih doživljaja, Tvrđava sv. Mihovila, nastavlja s nizom  kvalitetnih nastupa domaćih i inozemnih imena iz svijeta glazbe i umjetnosti, a za svoje iduće događanje najavljuje novi festival na hrvatskoj sceni: Deboto festival koji će predstaviti zavodljivu selekciju soula, jazza, elektronike i world-musica na pozornici Tvrđave i to čak dva dana za redom: 5. i 6. lipnja od 21 sat. Ulaznice se mogu kupiti preko sustava Entrio i na www.entrio.hr

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti