HR
EN

Završio je prvi showcase festival u Hrvatskoj - SHIP nadmašio očekivanja!

18.09.2023.

„Još uvijek ne možemo vjerovati da je sve gotovo, u ovom projektu smo skoro godinu dana. Više od 40 bendova, više od 60 panelista, 6 pozornica, stotine gostiju, kolega iz branše, domaćih i inozemnih medija plus stotine i stotine sati priprema za ovako veliki festival. Hvala još jednom Gradu Šibeniku, Županiji, Ministarstvu kulture i medija, a posebno hvala Azimutu, Kući umjetnosti Arsen, Tunelu i naravno nenadmašnim Tvrđavama. Prvi SHIP festival nije mogao odabrati bolji grad za domaćina“, rekli su iz Ureda za izvoz glazbe Hrvatska.Ured za izvoz glazbe osnovan je prije nepunih godinu dana, a već je polučio popriličan uspjeh organizirajući (i to uspješno) prvi showcase festival ovolikih razmjera u Hrvatskoj. Po uzoru na europske urede koji postoje već nekoliko godina, ideja ovog ureda je da se hrvatske izvođače pozicionira globalno. Mladi, talentirani, a nedovoljno zastupljeni umjetnici koji izvode originalnu glazbu ciljana su publika Ureda za izvoz glazbe. A upravo mladi i talentirani umjetnici prodefilirali su kroz četiri dana i šest pozornica u Šibeniku na SHIP festivalu. Uspješnost Ureda za izvoz glazbe i SHIP festivala potvrdili su i kolege iz europskih ureda koji imaju sad već višegodišnju praksu u svom radu i organiziranju showcase festivala: "SHIP je dobar korak naprijed što se tiče prezentacije i eksporta hrvatske glazbe svijetu", istaknuo je James Minor, potpredsjednik SXSW Music Festivala„Sretan sam što sam dio prvog SHIP festivala, nevjerojatno je što je Ured za izvoz glazbe Hrvatska postigao u samo jednoj godini“, rekao je Michal Berezňák, voditelj LALA Slovak Music Exporta. S njim se slaže i Primož Kristan, glavni tajnik slovenskog SIGIC-a, koji je čestitao hrvatskom export office-u: „Čestitke We Move Music Croatia i SHIP festivalu na odličnom startu, lokacija je impresivna, kapaciteti, tajming, sve je zaista odlično“.

SHIP festival službeno je otvoren u četvrtak, 14. rujna u Kući umjetnosti Arsen. Festival je otvorila Ministrica kulture i medija, Nina Obuljen-Koržinek, a otvaranju su prisustvovali i gradonačelnik grada Šibenika Željko Burić te Direktor TZ Šibensko kninske županije, Krešimir Šakić kao i Direktor TZ grada Šibenika, Dino Karađole. Nakon službenog otvorenja, prisutnima je zasvirao bend Chui, izvodeći svoju skladbu, glazbu za dokumentarno-eksperimentalni film “Berlin, simfonija velegrada” (Walter Ruttmann, 1927) kao zajednički projekt Hrvatskog filmskog saveza, Kina Tuškanac, Goethe Instituta i samog benda. Nakon otvorenja, od 20 sati na Tvrđavi sv. Mihovila nastupali su redom sjajni Porto Morto i Nemanja te genijalni talijanski Nu Genea Live Band koji je napravio pravu mediteransku feštu za posjetitelje Tvrđave.

Posljednja festivalska lokacija u četvrtak bile su dvije pozornice kluba Azimut na kojima su nastupili Microslav i DJ Demian (Mrle). petak i subotu svi koncerti preko 40 domaćih i inozemnih bendova kretali su od 19 h te trajali do 5 ujutro na svih šest festivalskih pozornicaJutarnji termini bili su rezervirani za konferencijski dio SHIP festivala, a na kojem je sudjelovalo više od 60 gostiju iz cijelog svijeta. Paneli su se održavali od 10 do 15 sati na lokacijama kluba Azimut i Kuće umjetnosti Arsen.

Sve informacije o ovom, ali i SHIP festivalu 2024., pronađite na WEB stranici i društvenim mrežama festivala (IG / FB).

Festival SHIP organizirali su Ured za izvoz glazbe Hrvatska (HUZIP, HGU, HUIG, HUOKU) u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, a festival su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Hrvatska Turistička Zajednica, HDS ZAMP, Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika i Turistička zajednica Šibensko kninske županije.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti