HR
EN

Započeli radovi na rekonstrukciji tvrđave Barone

05.11.2014.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta obišao je danas tvrđavu Barone na kojoj će se narednih 10 mjeseci odvijati radovi na rekonstrukciji i stavljanju tvrđave u funkciju.

'Nakon jedne i pol godine uloženih napora u pripremu dokumentacije, danas su započeli radovi na brušenju još jednog šibenskog dijamanta. Ukupna vrijednost projekta je 1.377.165 €, od kojih Europska unija sufinancira s 993.900 EUR a, dok će preostali dio sredstava osigurati Grad Šibenik. Ugovorena vrijednost građevinskih radova, koji obuhvaćaju građevinsko-obrtničke, elektro-instalacijske i strojarske radove, iznosi 4.841.550 kn. Na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi tehnologiju 'proširene stvarnosti'. Tako će posjetitelji putem pametnih telefona i prijenosnih računala, a u budućnosti i posebnih AR naočala, promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću. Uz sami objekt će se iskoristiti prirodni pad terena i napraviti amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja, u zapadnom kutu tvrđave urediti će se dječje igralište. Idejno rješenje uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje ovog spomenika kulturne baštine te stvaranje atraktivnog izletničkog lokaliteta.', rekao je za današnjeg obilaska radova zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta, naglasivši da vjeruje da će i Barone imati jednak broj posjetitelja kao i revitalizirana tvrđava sv. Mihovila, te da će privlačiti posjetitelje tijekom cijele godine, što je konačni cilj ove gradske vlasti- učini grad atraktivnim za turiste ne samo u ljetnim mjesecima, već tijekom cijele godine.

'U suradnji s Društvom za očuvanje Šibenske baštine Juraj Dalmatinac, koje je idejni pokretač priča oko tvrđava, pokrenit ćemo radove i na tvrđavi sv. Ivana za koju je pri kraju glavni i izvedbeni projekt. A cjelinu ćemo zaokružiti s revitalizacijom tvrđave sv. Nikole koja je najzahtjevniji i najskuplji projekt, kandidiran i za UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.“, zaključio je Mileta.

Građevinski radovi na Baroneu potrajat će 10 mjeseci, a izvodi ih, putem javne nabave izabrana, zadarska tvrtka Ploter.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti