HR
EN

wpd donirao 150 tisuća eura Tvrđavi kulture! Na sv. Mihovilu svečano potpisan ugovor s Vjetroelektranom Trtar-Krtolin

26.04.2023.

Dodatan vjetar u leđa dobila je Tvrđava kulture Šibenik od Vjetroelektrane Trtar-Krtolin odnosno njezinog osnivača, tvrtke wpd, njemačke kompanije koja je svjetski lider u korištenju obnovljivih izvora energije. Simbolični ček za donaciju vrijednu 150 tisuća eura uručio je danas na Tvrđavi sv. Mihovila ravnateljici Tvrđave kulture Gorani Barišić Bačelić Andreas Chollet, prokurist wpd-a.

Uz ravnateljicu Barišić Bačelić i prokurista Cholleta, svečanom uručenju donacije prisustvovali su i direktor Vjetroelektrane Trtar-Krtolin Zoran Obradović, predstavnici šibenske gradske uprave s dogradonačelnikom Danijelom Miletom na čelu te predstavnici regionalne podružnice njemačkog investitora – tvrtke wpd Adria kao i predstavnici tvrtke Danske Commodities koja je otkupljivač električne energije proizvedene na Trtar-Krtolinu.

„Jedna od naših niti vodilja pri upravljanju kulturnom baštinom je održivost, stoga nam je posebno drago što je naš novi partner tvrtka kojoj je temelj poslovanja upravo održivi razvoj. Ova velikodušna donacija značajan je poticaj koji će itekako doprinijeti našoj temeljnoj misiji, unapređenju kulture suvremenim, a opet održivim upravljanjem. Usmjerit ćemo ovaj poticaj u realizaciju naših velikih projekata, u nastavak suradnje, kako s lokalnom, tako i svjetskom kulturnom scenom, u kvalitetu i raznolikost programa za Šibenčane i goste, u istraživanje i interpretaciju kulturne baštine, a sve s ciljem da pružimo Šibeniku dodanu vrijednost i učinimo ga još poželjnijim gradom za život i rad! Sretni smo što se ovo događa upravo pred našu jubilarnu desetu koncertnu sezonu na Tvrđavi sv. Mihovila koja će programom koji pripremamo Šibenik dodatno učvrstiti na mapi najpoželjnijih kulturnih destinacija“, kazala je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.

„Priča o Tvrđavi kulture, ali i dugoj povijesti Tvrđave Sv. Mihovila, nekad jamcu sigurnosti koji bdije nad Šibenikom, a danas i ubuduće bastionu kulture i promocije održivog razvoja, me podsjetila na dolazak wpd-a u Šibenik prije više od dva desetljeća. Ovaj Grad nam je pružio dobrodošlicu i doprinio realizaciji prve naše elektrane u Hrvatskoj, Trtar-Krtolinu, elektrani koja također čuva Šibenik i doprinosi sigurnoj opskrbi čistom energijom te proračunu kroz naknadu iz proizvodnje; ona nije prestala niti se smanjila ni u teškim vremenima COVID krize i najnižih cijena energije, a energetska kriza je podsjetila kako kao društvo i ujedinjena Europa moramo raditi dalje na postizanju energetske neovisnosti korištenjem obnovljivih izvora energije. Ova donacija je wpd-ova zahvala na povjerenju i partnerstvu Gradu Šibeniku, pomoć realizaciji programa Tvrđave kulture čiju misiju i viziju dijelimo i najava budućih svečanosti za nove projekte i dijeljenje uspjeha s lokalnom zajednicom“, poručio je prokurist wpd Adria Andreas Chollet.

Zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Danijel Mileta uz veliku zahvalu na donaciji Tvrđavi kulture za kraj je izrekao kultni citat iz bezvremenske Casablance.

„Mislim da je ovo početak jednog divnog prijateljstva!“, poručio je Mileta.

wpd je trenutno najveći on-shore developer i operater vjetroparkova u Njemačkoj. Kompanija posebnu važnost pridaje poticanju održivog razvoja zajednice u kojoj djeluje kroz donacije usmjerene dobrobiti djece i mladih, očuvanju prirodne i kulturne baštine te razvoju organske poljoprivrede.

Vjetroelektrana Trtar-Krtolin, instalirane snage 11,3 MW, u njihovom vlasništvu druga je najstarija vjetroelektrana u Hrvatskoj. Izgrađena je na brdima Trtar i Krtolin iznad Šibenika, a u pogonu je od lipnja 2006. godine. Uz to, wpd u Hrvatskoj ima još tri vjetroelektrane – VE Orlice, također na području Grada Šibenika, VE Katuni u Šestanovcu i VE Ponikve na Pelješcu. Putem regionalne podružnice wpd Adria, wpd u Hrvatskoj i državama bližeg okruženja razvija više od 1500 MW novih projekata.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti