HR
EN

VR kupola u centru Šibenika – prvi zaigrajte VR igre koje uskoro stižu na šibenske tvrđave!

06.12.2022.

Šibenik i tvrđave prvi put su inspiracija virtualne stvarnosti (VR), odnosno interaktivnih igrica koje ćete imati priliku isprobati u kupoli postavljenoj ispred Osnovne škole Faust Vrančić od 9. prosinca. Igrice će ovog vikenda u sklopu Adventure predstaviti Tvrđava kulture, a kupolu smo za tu prigodu nazvali VR Snow Fort!

PRVI ISPROBAJTE VR IGRE

„Nakon proširene stvarnosti i 3D mapiranja, VR je novi dodatni sadržaj koji priču o tvrđavama prezentira kroz modernu tehnologiju. Na kreiranju igrica koje ćemo u petak predstaviti, uz djelatnike Tvrđave kulture, bio je angažiran tim programera iz tvrtke Pismo Games d.o.o. (sada ANIQ) iz Novske, savjetnicom za kreativne sadržaje Almom Trtovac te dramaturginjom Tamarom Damjanović, a izradi VR sadržaja prethodilo je terensko istraživanje i snimanje trenutnog stanja zidova i tlocrta Tvrđave sv. Mihovila, odnosno izrada visokopreciznog digitalnog trigonometrijskog modela od strane zadruge ARHEO KO-OP na čelu sa arheologom Tomislavom Zojčeskim. Dođite u kupolu, zaigrajte i recite nam koliko vam se sviđaju igrice!“ – pozivaju iz Tvrđave kulture.

Četiri interaktivne igre namijenjene su starijima od deset godina, a mogu ih zaigrati svi koji se žele okušati u virtualnom korištenju starog oružja, obrani Šibenika i tvrđava, bijegu iz tamnice ili utrci kroz staru gradsku jezgru, uz nevjerojatan osjećaj koliko sve to realistično izgleda jednom kad stavite VR naočale!

Ulaz u kupolu je slobodan svima od petka 9. prosinca od 17 do 21 sat, dok će tijekom vikenda kupola biti otvorena od 10 do 21 sat. 

 

MOBILNA APLIKACIJA TVRĐAVE KULTURE

Uz to, od petka će biti dostupna i prva mobilna aplikacija Tvrđave kulture koja sadrži sve informacije o tvrđavama i svim programima u organizaciji Tvrđave kulture, a članovima Kluba prijatelja olakšat će korištenje popusta i svih ostalih pogodnosti koje ostvaruju.

 

SADRŽAJI OSMIŠLJENI U SKLOPU PROJEKTA

Tvrđava kulture je ove sadržaje osmislila kao dio europskog projekta EMOUNDERGROUNDS, a  posjetitelji tvrđava će igrajući VR igre na zabavan i interaktivan način učiti o povijesti Šibenika, sadržajima i programima tvrđava.

Podsjetimo, projekt EMOUNDERGROUNDS Tvrđava kulture provodi s 9 partnera iz 7 europskih zemalja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.599.994,86 eura, od čega je 85% sufinancirano sredstvima Europske unije iz ERDF i IPA II fonda. Budžet Tvrđave kulture iznosi nešto više od 2 milijuna kuna (321.907,53 euros).

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti