HR
EN

Večeras najbolje od svjetske jazz scene na Tvrđavi Barone!

17.07.2018.

Na ljetnu pozornicu Tvrđave Barone u utorak, 17 srpnja od 21.30 sati stiže jazz kvartet bez premca Nocturnal Four. Internacionalni kvartet čine iznimni glazbenici: Ratko Zjača - jedan od najznačajnijih jazz gitarista današnjice, Stefano Bedetti - samouki talijanski glazbenik koji se prometnuo u ponajboljeg europskog saksofonista, Renato Chicco - pijanist i klavijaturist te na bubnjevima Marco Frattini.

Aktualan album kvarteta, pod nazivom Life on Earth, kritičari nazivaju fusion albumom na kojem je vidljiv utjecaj kompozicija koje porijeklo vuku iz jazza, klasike, rock i etno gazbe, a snimljen je u samo jednom danu!

Entuzijazam, strast, intenzitet i toplinu koji su prisutni u svakom trenutku njihovih nastupa, kvartet donosi u intiman ambijent Tvrđave Barone u sklopu kulturno – umjetničkog programa Strane B, stoga je ulaz slobodan za članove Kluba prijatelja šibenskih tvrđava te sve posjetitelje s važećom dnevnom ulaznicom, bili oni ljubitelji jazza ili će to tek postati.

Više o glazbenicima:

Ratko Zjača (gitara) studirao je u Rotterdamu i New Yorku, a nakon toga obogaćivao svoje iskustvo u raznim bendovima kao frontmen ili član. Poznat kao nepopustljiv individualist, stalno proširuje vokabular svog instrumenta unutar današnjeg glazbenog svijeta, te se slaže sa svim glazbenicima. Surađivao je s mnogim umjetnicima, poput Randyja Breckera, Reggieja Workmana, Simone Zanchini, Antonija Sancheza i drugih.

Stefano Bedetti (tenor saksofon) samouki je glazbenik koji je saksofon počeo svirati u četrnaestoj godini života. Inspiraciju je pronašao u Charlieju Parkeru, Michaelu Breckeru i mnogim drugim majstorima uz koje je otkrivao nove dimenzije i pristupe glazbi. Nakon samo četiri godine, bubnjar Giulio Capiozzo pozvao ga je da se pridruži njegovom bendu i tako lansirao Bedettijevu profesionalnu karijeru. Otada je Bedetti svirao s europskim bendom Jestofunk, a 2004. pridružio se Marco Tamburini kvintetu s Billyjem Hartom na bubnjevima i Cameronom Brownom na basu. 2005. oformljava svoj vlastiti kvartet i izdaje prvi album The Bright Side of the Moon.

Renato Chicco (klavijature) pijanist je i klavijaturist koji se školovao na Glazbenom sveučilištu u Grazu i Berklee College of Music u Bostonu. Za vrijeme boravka u New Yorku, bio je članom Lionel Hampton orkestra, te pijanist i dirigent u John Hendricks & Company. Osim sviranja u poznatim njujorškim jazz klubovima, sudjelovao je u radio i TV emisijama, nastupao na festivalima i u klubovima diljem svijeta. Surađivao je s mnogim velikanima i između ostalog, snimio dva albuma slovenskih folk pjesama. Trenutno predaje jazz improvizaciju na Glazbenom sveučilištu u Grazu i redovito nastupa u čitavom svijetu.

Marco Frattini (bubnjevi) pohađao je predavanja stručnjaka u Europi i na Berklee College of Music i New England Conservatory sveučilištima u Bostonu. Njegova aktivnost u nastupima i sessionima dovela je do suradnje s mnogim umjetnicima različitih stilova i žanrova, poput Darryla Halla, Toma Kirkpatricka i drugih. Njegov doprinos bilježi se na više od 30 studijskih snimki i nekoliko glazbenih, kazališnih i tv produkcija. Frattini je nastupao diljem Europe, na festivalima poput Glastonburyja, Teriaki Festivala, MTV Days, Bologna jazz festivala, Tango Y Mas festivala i drugih.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti