HR
EN

Večeras na Baroneu izbor iz repertoara kina Europa!

03.07.2019.

Nakon prošlotjednog svečanog predstavljanja Zagreb Film Festivala, ove srijede, 3. srpnja s početkom u 21:30 sati nastavlja se popularni program Srijedom po svijetu na Tvrđavi Barone izborom iz repertoara zagrebačkog kina Europa i to projekcijom filma Dogman, najnovijeg ostvarenja jednog od najprominentnijih talijanskih redatelja današnjice, Mattea Garronea.

Nakon godina pauze ispunjene režiranjem isključivo kratkih filmova, redatelj proslavljene Gomore vratio se prošle godine u punom sjaju s najnovijim filmom koji je uskoro postao festivalska uspješnica 2018. godine i talijanski kandidat za Oscara. Premijerno prikazan u službenoj  konkurenciji Cannesa, Dogman donosi priču o sitnom, dobrodušnom i svima simpatičnom Marcellu, vlasniku salona za pse u neimenovanom gradiću davno ugaslog turističkog sjaja, negdje na obalama talijanskog juga.

U nježnim Marcellovim rukama, najveći i najopasniji psi kvarta postaju obične fuflaste mice- mace. Svih vrsta i veličina, psi su okosnica Marcellovog mirnog  života ispunjenog „igranjem baluna“ ili „lupanjem po poker aparatima“ s ekipom iz kvarta, uz jedini eksces u obliku sitnog i usputnog dilanja kokaina. Slično kao i u Gomori,  Garrone u svom novom filmu za glavnog protagonista uzima osobu s malo društvene moći, ali s velikom željom za zadobivanjem iste, i to unutar jednog mikro svijeta toksičnog maskuliniteta određenog prostim zakonom jačega. 

Dosad nepoznati glumac Marcello Fonte s ovom je ulogom zasluženo osvojio nagradu za najboljeg glumca prošlogodišnjeg izdanja festivala u Cannesu jer na izniman način utjelovljuje unutarnju borbu „malog čovjeka“ kojeg potreba za osjećajem poštovanja i pripadanja vuče ka tragediji. Priču o sitnom Marcellu s velikom željom za osvetom, Garrone je snimio zaintrigiran istinitim događajem od prije tridesetak godina i tako se još jednom okrenuo temi koju tako dobro pozna i razumije ― talijanskom jugu, okoštalom u  sistemu straha i lojalnosti, po pravilima funkcioniranja vrlo sličnome onom mafije, koje je već majstorski prikazao u Gomori.

„Htio sam prikazati kako ljudi žive i preživljavaju u društvu određenom osjećajima straha i lojalnosti“, reći će Garrone u jednom od intervjua, naglašavajući da pitanje zločina u Dogmanu shvaća kao priliku za razgovorom o trenutnom stanju ljudskog duha prisiljenog na suživot sa sve prisutnijim i rastućim društvenim nasiljem.

Kako živjeti u svijetu koji postaje sve nasilniji a pritom ne postati nasilan, jedno je od centralnih pitanja sjajnog Dogmana kojeg gledamo na programu ljetnog kina pod zvijezdama na samom vrhu Šibenika.

Ulaz je slobodan članovima Kluba prijatelja, uz predočenje važeće članske iskaznice, te posjetiteljima s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti