HR
EN

Večeras na Baroneu gledamo naslov s Motovun Film Festivala!

31.07.2019.

Ove srijede, 31. srpnja, na pozornici ljetnog kina Tvrđave Barone očekuje nas posebna projekcija iz ovogodišnjeg programa netom završenog Motovun Film Festivala i to po izboru jednog od njegovih selektora, filmskog kritičara, novinara i publicista Jurice Pavičića koji je samo za ovu priliku za šibensku publiku odabrao film Nek bude svjetlost slovačkog redatelja sa zagrebačkom adresom Marka Škopa.

Popularni program Srijedom po svijetu ovog nas tjedna vodi u srce tame suvremene Slovačke koja s ostatkom Europe dijeli iste probleme rasta ksenofobije i desnog ekstremizma, uz lokalnu specifičnost sprege nacionalizma i katoličkog klerikalizma.

Tradicionalni nacionalistički i katolički moral oličen u marionetskom režimu Jozefa Tise iz vremena Drugog svjetskog rata u Slovačkoj se danas vraća u modu. Nek bude svjetlost bavi se upravo ovim regresivnim tendencijama i to na primjeru regrutiranja mladih u redove neonacističkih paramilitarnih skupina koje su zadnjih godina postale slovačka stvarnost. Ogleda se to i u činjenici da je na nedavno održanim europskim izborima desna ekstremistička stranka Kotleba prešla izborni prag i dobila svoje delegate u europskom parlamentu.

Radnja ove sjajne obiteljske drame smještena je u malo slovačko selo koje funkcionira kao preslika stanja nacije i države u kojoj ne postoji stvarna odvojenost crkve od države i u kojoj odzvanjaju vrijednosti katoličkog morala proklamiranog s oltara i odjevenog u ruho hipernacionalizma i mržnje prema svemu stranom i nepoznatom.

Glavni lik,  Milan (glumac Milan Ondrík za ovu ulogu nagrađen je glavnom nagradom na festivalu u Karlovym Varima), inače dobrodušni  i radišni „otac na službenom putu“ i slovački gastarbajter na sezonskom radu u Njemačkoj, vraća se kući kako bi s obitelji u seoskoj idili proveo božićne praznike. Međutim, uskoro počinje shvaćati da je njegov najstariji sin upleten u zločin koji potresa ovu malu zajednicu te da je dio desne ekstremističke skupine.

Kako će se odviti radnja ove napete drame koja otvara teška pitanja na koja ne postoje laki odgovori, gledamo u srijedu, 31. srpnja, s početkom u 21:30 sati na Tvrđavi Barone. Publiku će u film uvesti selektor MFF-a Jurica Pavičić uz moderaciju filmske kritičarke Jelene Pašić.

Ulaz na filmski program slobodan je članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom dnevnom ulaznicom za Tvrđavu Barone. Članovi Kluba na projekciju mogu povesti i nekoga tko nema važeću člansku iskaznicu Kluba, uz predočenje kupona „Povedite prijatelja“ dobivenog pri učlanjenju. Više informacija o akciji „Povedite prijatelja“ može se pronaći na tvrdjava-kulture.hr.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti