HR
EN

Uspješno održana prva Noć tvrđava u Šibeniku: Mihovil i Barone posjetilo preko dvije tisuće ljudi

02.05.2022.

Preko dvije tisuće posjetitelja bilo je na Tvrđavi sv. Mihovila i Tvrđavi Barone tijekom proteklog vikenda na Noći tvrđava, dvodnevne manifestacije prvi put održane i nastale u Šibeniku!

Vrhunac događanja bio je prvi ovosezonski koncert na tvrđavi sv. Mihovila. Za sjajnu atmosferu pod tribinama tvrđave pobrinuli su se pobjednik showa The Voice, karizmatični Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli, koji su dobro zagrijali petstotinjak Šibenčana i gostiju željnih plesa, nakon kojeg su se na binu popeli Songkillersi, koji su još jednom dokazali da imaju provjeren recept za odličan štimung.Tijekom petka i subote na naše dvije tvrđave zabilježili smo 2237 posjetitelja, stoga možemo zaključiti da je prva Noć tvrđava prošla uspješno.

Uz Šibenik, Noći tvrđava prve godine održavanja priključilo se više od 40 gradova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

U sklopu iste manifestacije uoči koncerta u petak na Mihovilu organiziran je stručni obilazak tvrđave sv. Mihovila tijekom kojeg su svi zainteresirani uz impresivne prizore zalaska sunca slušali zanimljive priče o stoljetnim bedemima i bogatoj šibenskoj povijesti. U subotu se sav šušur preselio na Tvrđavu Barone odakle je ujutro krenula tura „Čuvari Šibenika“ koju su posebno za Noć tvrđava mjesecima razrađivali šibenski vodiči iz Udruge sv. Mihovil.

Obje ture izazvale su veliki interes posjetitelja koji su sa zanimanjem u petak slušali našeg povjesničara Josipa Pavića koji je upućen u sve tajne naših tvrđava, a u subotu naše lokalne vodiče iz Udruge sv. Mihovil u suradnji s kojima redovito vodimo sugrađane u edukativne šetnje.

Na svoje su tijekom Noći tvrđava došli i najmlađi sugrađani za koje je u subotu ujutro na Tvrđavi Barone izvedena predstava „Tri praščića" u izvedbi Dječjeg ansambla Virko i Kazališta Studio Art. Dok su roditelji ispijali kavu s najljepšim pogledom na grad, mališani su se nakon predstave zabavili na radionici „Moj novčić" na kojoj su izrađivali replike srednjovjekovnog šibenskog novčića u glini te naučili kako se prije nekoliko stoljeća trgovalo u Šibeniku.

Manifestacija Noć tvrđava nastala je unutar europskog projekta FORTITUDE na inicijativu Tvrđave kulture Šibenik, a ideja je da se u budućnosti održava jednom godišnje. Cilj projekta je obogatiti turističku ponudu i poboljšati atraktivnost utvrđenih lokaliteta u trima državama stvaranjem novih sadržaja.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti