HR
EN

Uskoro izrada 3D modela Tvrđave sv. Mihovila

02.09.2020.

Tvrđava kulture je u sklopu europskog projekta EMOUNDERGROUNDS naručila detaljno snimanje svih unutrašnjih i vanjskih zidova Tvrđave sv. Mihovila. Nakon potpisa ugovora, nedavno je održan prvi radni sastanak između predstavnika naše ustanove i izvođača radova - Zadruge ARHEO KO-OP u kojem se raspravljalo o terminskom planu izrade dokumentacije bedema te o lokaciji na kojoj će se uzeti uzorak žbuke za C14 dataciju.

Sastanak snimanje TSM

Ovo istraživanje bit će nadopuna trenutno veoma skromnoj dokumentaciji o najstarijem kulturnom spomeniku u Šibeniku, a u planu je i izrada visokopreciznog 3D modela tvrđave. Snimanjem fotografija i postavljanjem točaka koje će biti snimane geodetskim i laserskim instrumentima, izradit će se snimke unutrašnjih i vanjskih lica svih starih zidova.

Time će se, zahvaljujući europskom projektu koji provode 10 partnera iz 7 država, otkriti tajne koje Tvrđava sv. Mihovila još uvijek skriva. Ukupna vrijednost projekta EMOUNDERGROUNDS (EMOtional technologies for the cultural heritage valorization within cross border UNDERGROUNDS) iznosi 2.605.497,06 eura, od čega je 85% sufinancirano sredstvima Europske unije iz ERDF i IPA II fonda. Budžet Tvrđave kulture Šibenik u sklopu istoimenog projekta iznosi nešto manje od 2 milijuna kuna (264.387,78 eura), a najznačajnije ulaganje u sklopu projekta odnosi se na implementaciju VR tehnologije u svrhu storytellinga na šibenskim tvrđavama.

 

Postavke pristupačnosti

Zbog koncertnog programa, Tvrđava Barone danas je za posjetitelje otvorena do 19.30 sati. Hvala na razumijevanju!


Today Barone Fortress is open for visitors until 7:30 PM. Thank you for your understanding!