HR
EN

"Umreženi susreti" u Šibeniku: 21.7.-23.8.

14.06.2016.

Zagreb, 13. lipnja 2016. –  U sklopu EU projekta „Umreženi susreti“, umjetnički kolektiv Ligtune.G postavit će  21. srpnja 2016. u cisternama Tvrđave sv. Mihovila zvučnu instalaciju pod nazivom “Skladište zvuka”, čime će se ovaj iznimni povijesni lokalitet transformirati u mjesto suvremenih umjetničkih istraživanja.

Na zatvaranju izložbe, 23. kolovoza 2016. godine u sklopu programa Strane B, nastupit će CHUI & Psilicone Theatre sa litvansko – hrvatskom koprodukcijom „Hairy Hairy Mouth“ - audiovizualni performans koji povezuje glazbu i suvremeni teatar na inovativan način. 

“Skladište zvuka” - zvučna instalacija u cisternama Tvrđave sv. Mihovila:

21.07. – 23.08 / Lightune.G

Novi projekt umjetničkog dvojca Lightune.G rađen je namjenski za prostore cisterni tvrđave sv. Mihovila i sastoji se od desetak podnih senzora i desetak autonomnih zvučnika. Ideja gustirne kao skupljališta vode kao jednog od osnovnih elemenata života, je ideja iz koje Lightune.G razvijaju novu audio instalaciju. Kretanjem kroz prostor posjetitelji će odabirati podne senzore kojima će aktivirati zvučne zapise i time postati autori kratkih autonomnih kompozicija. Kroz taj proces cisternama tvrđave sv. Mihovila privremeno će biti vraćena prvobitna funkcija skupljališta u kojima je voda zamijenjena zvukom te tako postaju aktivni prostor uskladištenih sjećanja:

„Prostori života, između ostalog, obilježeni su zvukovima koje stvaraju oni koji te prostore nastanjuju. Zvukovi se sakupljaju u audio snimačima i čine jedinstvene prostorno vremenske zapise. Odabir iz zbirke zvukova koje smo snimali u proteklih nekoliko godina (hidrofonsko snimanje jadranskog podmorja, crkvena zvona, tovari, cvrčci, slučajni razgovori na ulici, kiše i nevere, vjetar, zvukovi polja i gradova, dječja igrališta, daleki eksterijeri Sibira, Južne Amerike, neoznačene snimke zaboravljenih prostora, interijeri zgrada, godišnja doba, zvukovi strojeva, mikropejzaži sintetičkih zvukova, tonske skice luminoakustičkih zapisa, itd.) sadržaj su iz kojeg nastaje ova instalacija.“  Bojan Gagić, Lightune.G

http://www.lightuneg.net/ 

„Hairy Hairy Mouth“ - audiovizualni performans:

23.08.2016. / CHUI & Psilicone Theatre

Hairy Hairy Mouth je predstava u 6 činova koja istražuje period propadanja tekstilne industrije Kaunasa od 1960. – 1998. godine i njenu transformaciju iz gigantskih tvorničkih postrojenja u male pletačke zadruge razasute po privatnim stanovima, podrumima i garažama. Osobni narativi radnica koje u vlastitom tijelu iznose pređu iz tvornica kako bi se prehranile preradom i preprodajom u vlastitom aranžmanu, ispričani su kroz likove silikonskih figurica koje zavidnom vještinom animira umjetnica Aukse Petrulienė iz Psilicone Theatra. Glazbu za predstavu potpisuje i uživo izvodi CHUI.

Psilicone Theatre od 2005. nastupa na tradicionalnim pozornicima, ali i u dvorištima stambenih blokova, bazenima sportskih klubova i napuštenim tvornicama, nastojeći svim sredstvima susresti se s netipičnim gledateljima, upoznati njihove zahtjeve i ponuditi suvremenu umjetnost kao protuotrov za probleme koji muče društvo. Glumci Psilicone Theatre-a su male uživo animirane silikonske figurice čija izvedba postaje vidljiva kao velika šarena video projekcija. Rastezljive i otporne, uronjene u različite tekućine i boje, postaju simbolom opstanka u svakodnevnom životu.

CHUI su mladi hrvatski trio koji njeguje ponešto drugačiji pristup jazzu. Spoj suvremene klupske plesne glazbe u kombinaciji sa jazzom, elektronikom i rock’n’roll beskompromisnim pristupom već sa prvim albumom („Chui“ Dancing Bear 2012.) osigurao je Chuievcima kultni status na hrvatskoj glazbenoj sceni. Krajem 2013. godine za Dancing Bear objavljuju i drugi album „The Second Arrival“ koji kao i prvijenac dobiva samo pohvale od glazbene kritike i publike. 2015. godine pak Chui objavljuje treći album Third Sun From The Stone koji je osim što je pobrao samo odlične kritike, na skoro svim top listama proglašen za domaći album godine što do sad nije uspjelo ni jednom jazz sastavu u Hrvatskoj.

https://www.youtube.com/watch?v=1KOuSUl5UVA

NETWORKED ENCOUNTERS / UMREŽENI SUSRETI

Umreženi susreti naziv je projekta europske kulturne suradnje u trajanju od svibnja 2015. do prosinca 2016. godine. Projekt analizira načine komunikacije relevantne u postojećoj tehnološkoj, društvenoj i kulturnoj stvarnosti. Tijekom protekla dva desetljeća izravni susreti su zamijenjeni virtualnim chatovima, anonimnim komentarima, e-poštom, izvještajima i sintetičkim kompjuterskim jezikom lišenim uvida o osjećajima i namjerama onih koji se nalaze iza ekrana. Glavni cilj projekta je stvoriti situacije i mjesta za ljudske susrete kako bi se ova tiha digitalna komunikacija obogatila glasovima, zvukovima, zajedničkom kreativnošću, eksperimentima i izražavanjem.

Voditelj projekta je Kaunas Bienale (Litva), najznačajniji festival suvremene umjetnosti u baltičkim zemljama, osnovan pred dvadeset godina inicijativom lokalnih umjetnika i kustosa s namjerom da podrži transformaciju grada iz središta posrnule tekstilne industrije u središte umjetnosti i kreativnosti. Partnerske organizacije u projektu su talijanski Arte&Arte, britanski Crafts Council i hrvatski Lab 852.

Lab 852 je u sklopu dosadašnjih projektnih aktivnosti u koprodukciji s partnerima proizveo ukupno šest novih radova hrvatskih umjetnika iz područja tekstila, zvuka, arhitekture, svijetla i glazbe. Umjetnici su u rujnu / listopadu 2015. boravilI u Kaunasu gdje su prezentirali nove produkcije na Kaunas Bienaleu. Nastavak projektnih aktivnosti u 2016. predviđa kontekstualizaciju i prezentaciju projekta u Hrvatskoj (Zagreb, Šibenik, Jelsa/Hvar).

http://www.lab852.com/

http://www.bienale.lt/2015/en

http://svmihovil.sibenik.hr/

   Projekt se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH 

Svi programi u sklopu Strane B i dalje ostaju besplatni za sve članove Kluba prijatelja! Prijatelji Tvrđave uz predočenje svoje članske iskaznice mogu uživati u programima, kao i svi posjetitelji s kupljenom dnevnom kartom.

Ulaznice možete kupiti na blagajnama tvrđava ili online na Croatia Tickets servisu.

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti