HR
EN

U Šibeniku održan Europski dan tvrđava 2018.

24.09.2018.

Trodnevno obilježavanje Europskog dana tvrđava u organizaciji JU Tvrđava kulture Šibenik popratilo je oko 2000 sudionika kroz programe organizirane na tvrđavama Barone i sv. Mihovila od 20. – 22. rujna 2018. godine. Cjelokupni program održavao se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture te je uvršten u službeni program obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018. pod ravnanjem Ministarstva kulture.

Inicijativu za obilježavanje Europskog dana tvrđava pokrenula je Europska mreža utvrđenih gradova i obrambenih fortifikacija – EFFORTS, čija je JU Tvrđava kulture članica. Pokrenuta povodom Europske godine kulturne baštine, inicijativa je u svom prvom izdanju za cilj imala predstaviti široj javnosti utvrđenja diljem Europe kao mjesta promoviranja raznolikosti kulturnog nasljeđa.

 

Središnji dio programa namijenjen stručnoj javnosti – Međunarodna konferencija „Razvoj publike i upravljanje u kulturi: Novi koncepti za nove modele“ okupila je 70 sudionika iz područja kulturnog menadžmenta, muzeologije i komunikologije, iz svih krajeva Hrvatske na Tvrđavu sv. Mihovila.

O suvremenim trendovima u razvoju publike i najboljim praksama uključivanja spomeničke baštine u svakodnevni život lokalnih sredina govorili su Željka Miklošević iz Odsjeka za komunikacijske i informacijske znanosti Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Daniela Urem, predsjednica Hrvatske kulturne alijanse, Urša Karer, djelatnica Javne ustanove Muzeji i galerije Ljubljane,  predstavnica Muzeja vučedolske kulture Dora Šimac i ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić-Bačelić koja je istaknula razvoj publike kao područje interesa Tvrđave kulture te okupljenima predstavila projekt  Kluba prijatelja šibenskih tvrđava.

Konferencija je zaključena interaktivnom panel raspravom na kojoj su sudionici i izlagači podijelili svoja iskustva u razvoju publike unutar svojih institucija, te istaknuli prijedloge unaprjeđenja dok je okupljenima inicijativu EFFORTS predstavio Andrea Bonifacio, član upravnog odbora.

Tijekom obilježavanja Europskog dana tvrđava Šibenik je postao bogatiji za  vodič namijenjen široj i stručnoj javnosti koji prezentira dosadašnja saznanja o najvažnijim utvrđenjima u Šibeniku i njegovoj okolici u kasnom srednjem i ranom novom vijeku.  Publikaciju „Šibenik: Grad tvrđava“ moguće je kupiti na prodajnim mjestima tvrđava sv. Mihovila i Barone te u City pointu šibenskih tvrđava.

Na Tvrđavi sv. Mihovila otvorena je izložba "Arhitekti obrane: Profili autora šibenskih utvrđenja 16. i 17. stoljeća“, autora Josipa Pavića, koja prezentira živote nekolicine europskih arhitekata, vojnika i činovnika različitih podrijetla, uloga i vještina, koji su u ključnim trenutcima doprinijeli obrani Šibenika. Zajedničko im je što su svojim djelovanjem oblikovali prostornu sliku grada, a većina njihovih gradnji u Šibeniku je i danas vidljiva. Zainteresirani izložbu mogu razgledati u narednim mjesecima na Tvrđavi sv. Mihovila.

Dan otvorenih vrata šibenskih tvrđava u subotu 22. rujna privukao je velik broj posjetitelja iz cijele Dalmacije dok su na Tvrđavi Barone održane i edukativne radionice za djecu: Zaboravljeno oružje i Portret starog Šibenika.

 

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti