HR
EN

U ponedjeljak počinje Šibenik Dance Festival, otvorenje na Mihovilu!

21.07.2022.

Šibenik Dance Festival svečano će biti otvoren u ponedjeljak 25. srpnja 2022. godine u 21 sat na Tvrđavi sv. Mihovila.

The Kate Jablonski Statement u uvodnom će show programu izvesti ulomak iz plesne predstave Dream State glasovite koreografkinje Kate Jablonski. Nakon tehnički besprijekornih plesača iz Sjedinjenih Američkih Država na pozornicu će stići plesni umjetnici iz Mađarske spremni za grandiozne akrobacije. Eva Duda Dance Company tako će Ramazuri slavne koreografkinje Eve Dude, predstavu koja suvremeni ples nadograđuje elementima cirkusa, prvi put izvesti na Sredozemlju.

UTORAK NA BARONEU

Nakon iskričave energije kojom će prštati prva večer Šibenik Dance Festivala, ona druga donosi drugačije ozračje. Program nazvan Ballet Gala u utorak 26. srpnja će Tvrđavu Barone obgrliti nježnim i produhovljenim emocijama biranih dueta hrvatskih nacionalnih kazališta. Balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita izvest će Mozart à 2, a Balet HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke ulomke iz baleta Poslijepodne jednog fauna, Odiseja i Žar ptica. Potonji balet čiju koreografiju potpisuje Marco Goecke, time će doživjeti svojevrsnu pretpremijeru. Naime, premijeru će u matičnom kazalištu imati tek ujesen.

POZORNICA KOD KATEDRALE

U srijedu navečer (27. srpnja) Šibenik Dance Festival se spušta u srce Šibenika. Na Trgu Republike kraj katedrale sv. Jakova Plesni studio Korak iz Čakovca izvest će predstavu Living Room koreografkinje Virne Hošnjak kao uvodni show u predstavu Dream State Kate Jablonski Statement. Bit će to večer koja razotkriva svu moć plesa, u prvom redu njegovu razigranost i energičnost.

VIŠE PREDSTAVA U VEČERIMA NA BARONEU

Interakcija muškog i ženskog tijela koju je koreografirala Olivia Court Mesa iz Izraela, u fokusu će biti u četvrtak 28. srpnja. Uz koreografkinju na pozornici Tvrđave Barone nastupit će Yochai Ginton. Njih dvoje izvest će plesne predstave I Carry, You Hold i Whenever I Am Alone. Riječ je o kontaktnim predstavama velike izražajne snage koje su oduševile plesnu publiku i kritičare diljem svijeta. Iza njih su priče koje preispituju odnos dvoje ljudi. One publici dopuštaju da gotovo voajerski prate plesače koji postaju svjesni tjelesnosti onoga drugoga i sebe samih.

U petak 29. srpnja na Tvrđavu Barone stižu dvije plesne predstave koje iako su posve neovisne jedna o drugoj, čine skladnu cjelinu. Leonarda Lovreković kroz predstavu Full Circle istražuje životne situacije u kojima se osjećala potpunom, a predstava Igra s mitom koreografa Aleksandra Ilića inspirirana je temom emigracije u doba najveće svjetske krize kojom se u tetralogiji Josip i njegova braća bavio njemački nobelovac Thomas Mann. Prvu predstavu izvodi koreografkinja, a drugu, rađenu u koprodukciji s Kazalištem Kamenjak i Zagrebačkim plesnim centrom, plešu plesači Instituta za umjetnički ples iz Beograda.

Posljednja večer Šibenik Dance Festivala, ona u subotu 30. srpnja 2022. godine, na Tvrđavi Barone, svojevrstan je pogled u budućnost plesne umjetnosti. Ta večer donosi odabrane koreografske minijature u izvedbi istaknutih hrvatskih ansambala, učenika i studenata plesa. Mladi plesači na pozornicu iznose jedinstvenu energiju, vlastitu osobnost i plesnu vještinu kojom su ovladali. U programu će nastupiti Studio suvremenog plesa Teuta iz Čakovca, Umjetnička škola Franje Lučića iz Velike Gorice te Plesni studio moDuS iz Zagreba.

SLOBODAN ULAZ NA POJEDINE PROGRAME 

11. Šibenik Dance Festival ima i bogat popratni program u kojem građani mogu uživati besplatno. Zahvaljujući njemu Šibenčani i njihovi gosti svaku će večer na Poljani, trgu uz HNK u Šibeniku, od ponedjeljka do petka moći gledati nastupe plesnih skupina iz svih dijelova Hrvatske.

Utorak 26. srpnja im donosi još dva atraktivna programa. U Kući umjetnosti Arsen u 11 sati počinje panel Feminizam u umjetnosti: Povezane plesom, a u 20.30 u klubu Azimut Malo kazalište Duško Radović iz Beograda izvodi predstavu za djecu Svijetu se ne može ugoditi.

Djeca i mladi plesači tijekom festivala mogu sudjelovati u plesnim radionicama koje vode vrsni plesni pedagozi iz Hrvatske i svijeta.

Šibenik Dance Festival podupiru Grad Šibenik, Ministarstvo kulture i medija, Šibensko-kninska županija, Nacionalni park Krka te turističke zajednice Šibenika i Šibensko-kninske županije. Festival se održava u suorganizaciji s Tvrđavom kulture Šibenik.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti