HR
EN

U Kući umjetnosti Arsen održana konferencija Slobodne Dalmacije o održivom turizmu u Šibensko-kninskoj županiji

30.03.2022.

Šibenik je, kao malo koji grad na Jadranu, bogat kulturnom i prirodnom baštinom što županiju zadužuje da bude pilot projekt drukčijeg, održivog turizma i primjer drugim gradovima kako ga uspostaviti. Istaknuto je to na konferenciji Slobodne Dalmacije 'Razvoj održivog turizma s ciljem očuvanja prirodne i kulturne baštine u Šibensko kninskoj županiji' koju je ugostila Kuća umjetnosti Arsen.

Miroslav Ivić, direktor Slobodne Dalmacije, sudionicima konferencije u Arsenu istaknuo je ulogu medija u obradi tema poput stihijskog i održivog turizma, demografske obnove i balansa turizma i industrije.

- Važno je naći odgovore na pitanja zašto su uz sva prirodna i kulturna bogatstva ovi prostori demografski osiromašili. Bez lokalnog stanovništva nema razvoja i utopija je ulagati u turizam bez ljudi koji će ga nositi. Postavlja se i pitanje monofaznosti; je li turizam dovoljan i u kolikoj nam je mjeri nužna proizvodnja – kazao je Ivić.

Šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta istaknuo je kako je Šibenik donedavno bio 'grad vječnog potencijala koji se sada pretvara u kinetičku energiju', dok je župan Šibensko-kninski Marko Jelić naveo da je kulturna baština koju imamo proizašla iz prirodnih bogatstava.

- Mnogo toga uzimamo zdravo za gotovo, ali da bi i naši potomci mogli uživati u ovim bogatstvima, moramo više pažnje posvetiti očuvanju prirode. Za početak, naša je županija u vrhu u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora i gospodarenju otpadom – kazao je župan Jelić.

 


Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik, osvrnula se na važnost sredstava iz europske blagajne bez kojih bi proces revitalizacije kulturne baštine bio izuzetno spor.

- Europska sredstva koja smo primili u pet ili šest godina, iz našeg bi se proračunskog budžeta proračunskog budžeta ostvarila za pedesetak godina. Govorimo o oko 40 provedenih projekata, a Šibenik je s pripremom kapaciteta za pripremu projekata krenuo na vrijeme tako da s veseljem očekujemo nove natječaje.

U panel raspravi sudjelovali su još ravnateljica TZ Šibensko-kninske županije Željana Šikić, dekan Veleučilišta u Šibeniku Ljubo Runjić, voditelj Šibenik – Zero Waste City projekta Matej Matić, stručna voditeljica Javne ustanove Nacionalni park Krka Gordana Goreta i Ivana Spahija iz komunalnog poduzeća Zeleni grad Šibenik.

Ravnateljica županijske Turističke zajednice Željana Šikić navela je da se vrijednost destinacije mora mjeriti identitetom i kulturnom baštinom te da broj noćenja pritom nije ključan pokazatelj, a bilo je još govora o važnosti ulaganja u deficitarna zanimanja na tržištu rada, odgovornom gospodarenju otpadom, zelenim politikama za mlade te konstantnoj brizi za zaštićena prirodna područja.

- U svemu tome ključna je suradnja i sinergija dionika u lokalnoj zajednici – zaključeno je na konferenciji Slobodne Dalmacije u Kući umjetnosti Arsen.

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti