HR
EN

Tvrđava kulture u Pisi sudjeluje na najvećoj europskoj konferenciji o utvrdama!

25.03.2023.

Predstavnici Tvrđave kulture Šibenik sudjelovali su ovaj tjedan na međunarodnoj konferenciji FORTMED (Fortifications of the Mediterranean Coast), najvećem znanstvenom skupu u Europi na temu fortifikacijske baštine. Ovogodišnje izdanje održava se od 22. do 25. ožujka u Pisi, u organizaciji pizanskog sveučilišta.

Gotovo 250 autora iz 15-ak država pripremilo je 166 izlaganja, prezentirajući aktualna povijesna istraživanja, arhitektonske i konzervatorske snimke, projekte i zahvate te načine upravljanja spomenicima. Posebno atraktivan i posjećen segment konferencije bili su radovi posvećeni raznovrsnim metodama digitalnih istraživanja i prezentacije rezultata, od 3D skeniranja i modeliranja do platformi proširene i virtualne stvarnosti.

Tvrđava kulture FORTMED Pisa 2023

Ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić i voditeljica Odjela za turizam i prodaju Ivana Lučev prezentirale su obnovljenu Tvrđavu sv. Ivana i njene sadržaje, s posebnim naglaskom na mogućnosti koje pruža edukativni kampus. Josip Pavić i Andrija Nakić iz Odjela za istraživanje i interpretaciju baštine održali su izlaganje o interdisciplinarnoj obnovi špiruna, manjeg segmenta Tvrđave sv. Mihovila, te izlaganje o različitim tipovima fortifikacija na granicama nekadašnjeg šibenskog distrikta. Voditelj Odjela Josip Pavić također je sudjelovao i u radu o utvrđivanju Šibenika tijekom 15. stoljeća, kojeg supotpisuju dr. Darka Bilić s Instituta za povijest umjetnosti i dr. Krasanka Majer Jurišić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.Ovo je peti put da predstavnici Tvrđave kulture sudjeluju na konferenciji FORTMED. Kao i u dosadašnjim izdanjima ove prestižne konferencije, predstavljanje šibenske fortifikacijske baštine u Pisi ponovno je podržano od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Tvrđava kulture FORTMED 2023

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti