HR
EN

Tvrđava kulture sudjeluje u programima uzajamnog učenja Cultural Heritage in Action

24.02.2021.

Krajem 2020., Tvrđva kulture Šibenik uvrštena je u europski katalog uspješnih praksi s fokusom na adaptaciji i ponovnom korištenju kulturnih spomenika, participativnom upravljanju i kvaliteti intervencija u sklopu Cultural Heritage in Action programa uzajamnog učenja i usavršavanja. Šibenik se tada našao u društvu vrlo raznovrsnih kulturnih projekata provedenih u velikim metropolama kao što su Budimpešta i Rotterdam, ali i sličnim ili manjim gradovima poput Blaja (Rumunjska) ili Hermoupolis (Grčka).

Osim što je prepoznata kao primjer dobre prakse, Tvrđava kulture tada se našla u najužem izboru od svega 12 europskih lokacija za peer-learning visits, programe uzajamnog učenja, kroz koje bi odabrana ustanova na svojoj lokaciji, iz prve ruke, trebala predstaviti i prenijeti svoje prakse rada te druge odabrane kulturne ustanove u proljeće 2021.

Danas je potvrđeno da će Tvrđava kulture u programu sudjelovati, a članovi tima virtualno otputovati u Finsku, Belgiju, Škotsku, Italiju i Nizozemsku. Razmjenjujući znanja i iskustva, članovi tima Tvrđave kulture tijekom ožujka, travnja i svibnja predstavit će projekte revitaliziranih šibenskih tvrđava te saznati na koji način europski gradovi podržavaju lokalnu kulturnu baštinu, uspješno provode projekte o kulturnoj baštini i kako se na tom putu „bore“ sa svim izazovima i preprekama.

Cultural Heritage in Action (Kulturna baština u akciji) je program Europske komisije, financiran od strane EU, kojeg provodi konzorcij nekoliko europskih udruženja (Eurocities, KEA, ERRIN, Europa Nostra, Vijeće arhitekata Europe). Cilj programa je potaknuti europske gradove i regije na razvoj i usvajanje inovativnih rješenja i inicijativa u području kulturne baštine. U svrhu toga izrađen je katalog dobrih praksi u upravljanju baštinom diljem Europske unije, kojem je svrha prezentirati odabrane lokacije i međusobno ih povezati kroz radionice i studijske posjete.

Online katalog moguće je pregledati na sljedećoj poveznici, dok je pojedinačne primjere dobre prakse moguće pregledati ovdje.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti