HR
EN

Tvrđava kulture sudjeluje na vodećem regionalnom talent "showcase" festivalu

10.09.2021.

Tvrđava kulture Šibenik sudjeluje na ovogodišnjem izdanju Waves Vienna, prvog bečkog međunarodnog showcase festivala koji se održava jednom godišnje od 2011. pod motom “Istok susreće Zapad“.  Svake godine Waves Vienna dočekuje dvije zemlje, jednu iz istočnog i jednu iz zapadnog dijela Europe i tematizira njihova glazbena tržišta i stavlja fokus na live izvedbe izvođača s njihove glazbene scene. No ove godine, zbog specifične situacije, fokus se širi na na 10 zemalja Podunavlja: Njemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumunjsku, Bugarsku, Republiku Moldaviju i Ukrajinu.

 

PANEL O HRVATSKOJ GLAZBENOJ SCENI

Osim glazbenog dijela, dio festivala je i glazbena konferencija Waves Vienna koja nudi mogućnost sudjelovanja na predavanjima i na radionicama, a ove godine je organiziran i poseban panel koji propitkuje hrvatsku scenu i kako na nju utječu globalni festivali.

Panelisti Morana Periša iz Tvrđave kulture Šibenik i Vedran Meniga iz Pozitivnog ritma uz moderiranje osnivača glazbenog portala muzika.hr Ede Plovanića pokušali su odgovoriti na pitanje poput vide li lokalni organizatori globalne festivale kao konkurente koji oduzimaju mogućnosti na njihovom domaćem tržištu ili s njima ostvaruju suradnju i imaju koristi od toga? Jesu li ti događaji pomogli u oblikovanju pozitivne slike o Hrvatskoj kao (plesno) glazbenoj zemlji ili su pomogli u izgradnji međunarodne mreže? Dotakli su se i pitanja poput kakva je infrastruktura za odlazak lokalnih akata u inozemstvo, te za ulazak međunarodnih akata na hrvatsko tržište?

Jedna od tema je bio i Let's Rock, jedini festival na otvorenom nastao u doba pandemije. U tim trenutcima, ovaj festival je prvi stvorio mogućnost glazbenicima da se ponovno vrate pred publiku i to na jednoj od najljepših pozornica u Hrvatskoj i šire – Tvrđavi sv. Mihovila. U iznimno je kratkom roku festival je postao jedno od ponajvećih okupljanja hrvatske alternativne scene. Tako je ove godine okupio 22 izvođača na više festivalskih pozornica koji su kroz dva dana slavili glazbu na najstarijoj šibenskoj tvrđavi. 

 

VIŠE O WAVES-u

Waves Vienna održava se od 9. do 11. rujna na više od 10 lokacija u Beču. Konferencijski program obuhvaća preko 20 predavanja, radionica i panela, dok će se kroz glazbeni dio festivala predstaviti više od 70 perspektivnih umjetnika. Kako je festival je dio INES (Innovation Network of European Showcases) mreže 20 europskih showcase festivala, glazbenici se nominiraju za INES #talent kategoriju, a najbolji od njih imat će priliku nastupiti na barem 8 od preostalih 19 INES festivala.

Organizatori Waves Vienna festivala su Verein Wien macht Kultur i Comrades GmbH. Konferencija je organizirana u suradnji s MICA-om (Music Information Center Austria). Više informacija dostupno je na službenoj stranici festivala.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti