HR
EN

Tvrđava kulture Šibenik traži europski novac za još dva nova projekta u kulturi

13.09.2021.

European Fortress Festival (EFF) i The People's Smart Future (PSF) – nazivi su to dvaju novih projektnih prijedloga koje je Tvrđava kulture Šibenik u partnerstvu s organizacijama diljem Europe prijavila za financiranje u prvom pozivu za prijavu projekata u sklopu nove financijske perspektive programa Kreativna Europa – Kultura: projekti europske suradnje, koji je zatvoren za prijave 7. rujna.

 

EUROPSKI FESTIVAL TVRĐAVA 

Projekt European Fortress Festival (EFF) pod vodstvom talijanske Verone, uz Šibenik u partnerstvu uvezuje još tri organizacije iz Rumunjske, Poljske i Njemačke kojima je zajednički cilj kombinacijom suvremenog umjetničkog stvaralaštva i povijesnog naslijeđa podići svijest i uvažavanje europske utvrđene baštine, stvoriti nove platforme za razvoj i mobilnost umjetničkog stvaralaštva te na održiv način pridonijeti gospodarskom razvoju uključenih regija. Verona, Šibenik, rumunjski Rasnov i poljski Grudziadz kroz projekt koji bi trajao 20 mjeseci planiraju organizirati umjetničke rezidencije koje bi rezultirale velikim događanjem koje bi se pod nazivom European Fortress Festival održalo na svim partnerskim lokacijama; a posredstvom njemačkog partnera – europske mreže Forte Cultura koja povezuje povijesne fortifikacijske lokalitete u 23 europske zemlje; EFF bi služio i kao model za daljnje, jače uvezivanje i suradnju između europskih utvrđenja. Ukupni planirani proračun projekta iznosi 1,2 milijuna eura, a bude li prihvaćen za financiranje, europskim novcem pokrit će se ukupno 70% troškova partnera.

 

PROJEKT ZA INTEGRATIVNU, ZELENU I VIZIONARSKU EUROPU

Tematika projekta The People's Smart Future (PSF) kombinira digitalnu i zelenu transformaciju s osmišljavanjem novih kulturnih i tehničkih alata, umjetničkih metoda i obrazovnih programa za jačanje kapaciteta kulturnog sektora za djelovanje u nastajućoj integrativnoj, zelenoj i vizionarskoj Europskoj kulturi. Projekt se bazira na 6 glavnih koraka za stvaranje, provedbu i prijenos novih umjetničkih, kreativnih i kulturnih vizija o budućnosti ljudskog života u Europi, ali i umjetničkih i participativnih metoda i alata za njihovu praktičnu provedbu, koncepata za obučavanje umjetnika, kreativaca i druge profesionalaca u kulturi te prijenosu primjere dobre prakse kako među partnerima (kroz rezidencije, treninge i radionice) tako i na europskoj razini. Nositelj projekta je M2C - Institut za primijenjene medijske tehnologije i kulturu iz Bremena s kojim je Tvrđava kulture Šibenik već imala prilike surađivati u sklopu projekta Connecting Cinemas in Rural Areas. Partnerski konzorcij PSF-a obuhvaća čak 15 sveučilišta, instituta i kulturnih organizacija iz Njemačke, Makedonije, Finske, Norveške, Estonije, Nizozemske, Italije, Belgije, Švedske, Austrije i Hrvatske; te još toliko pridruženih partnera. Bude li prihvaćen za financiranje, PSF projekt trajat će 4 godine, a od ukupnog proračuna projekta koji iznosi cca 4 milijuna eura, EU bi sufinancirala 60% iznosa.

 

NASTAVAK USPJEŠNIH MEĐUNARODNIH SURADNJI

"Prijava ovih dvaju novih projekta za financiranje u sklopu programa Kreativna Europa za Tvrđavu kulture Šibenik posebno je važna u svjetlu skorog dovršetka obnove Tvrđave sv. Ivana u kojoj će biti smješten edukativni kampus, idealan za održavanje najšireg spektra edukativnih programa i umjetničkih rezidencija tijekom cijele godine. Upravo promišljajući o budućem radu kampusa i njegovim potencijalima za Šibenik kao grad, odlučili smo ući u ova partnerstva. Ujedno, ono što nas svakako veseli jest što pozivi u ovakva partnerstva ukazuju da smo se u samo pet godina postojanja kao ustanova, uspješno umrežili na europskom nivou te se pokazali kao kvalitetan i poželjan projektni partner kroz dosadašnje suradnje" – zaključila je ravnateljica Tvrđava kulture Šibenik, Gorana Barišić Bačelić.

Podsjetimo, u Tvrđavi kulture Šibenik trenutno se provode 3 projekta sufinancirana europskim sredstvima.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti