HR
EN

Tvrđava kulture Šibenik sudjelovala na „EU week of regions and cities“

15.10.2021.

U sklopu ovogodišnjeg, 19. Europskog tjedna regija i gradova, 14. listopada održana je on-line participativna radionica naziva „The Urban Agenda and EFFORTS: New ideas for Culture and Cultural Heritage“ (Urbana agenda i EFFORTS: Nove ideje za kulturu i kulturnu baštinu), na kojoj su sudjelovali i predstavnici Tvrđave kulture Šibenik.

Suorganizator radionice bio je EFFORTS – Europska federacija utvrđenih lokaliteta, čiji je Tvrđava kulture član od 2018. godine. Radionica je okupila više od 50 sudionika – predstavnika Europske komisije i brojnih organizacija posvećenih očuvanju i valorizaciji kulturne baštine iz cijele Europe.

Na poziv EFFORTS-a, Đurđa Vrljević Šarić iz Tvrđave kulture predstavila je na radionici rad Kluba prijatelja šibenskih tvrđava koji je prepoznat kao jedinstveni model i primjer dobre prakse u uključivanju i povezivanju građana s kulturnom baštinom na europskoj razini. Da Klub prijatelja šibenskih tvrđava predstavlja izniman i inspirativan model podizanja svijesti o važnosti kulturne baštine koji može biti primjenjiv i na brojnim drugim baštinskim lokalitetima, potvrdile su još jednom  brojne pozitivne reakcije i komentari sudionika radionice.

Podsjetimo, Tvrđava kulture je radi uspješnog upravljanja revitaliziranim tvrđavama sv. Mihovila i Barone već dobila niz europskih priznanja, a posljednje je pristiglo od same Europske komisije kroz program Cultural Heritage in Action, koji je šibenske tvrđave uvrstio u prestižno društvo od 12 najboljih europskih praksi u revitalizaciji i upravljanju kulturnom baštinom. 

 

Postavke pristupačnosti