HR
EN

Tvrđava kulture Šibenik partner u organizaciji ovogodišnjeg međunarodnog kongresa utvrđenih gradova i lokaliteta

19.11.2020.

Na godišnjem kongresu EFFORTS-a - Europske mreže utvrđenih gradova i lokaliteta – održanom 19. studenog Tvrđava kulture nosila je dvojaku ulogu - partnera u organizaciji i jednog od glavnih izlagača. Kongres je trebao ove godine u Šibeniku okupiti predstavnike i upravitelje fortifikacijske baštine iz cijele Europe, ali je zbog pandemije održan u online formi. Niz izlaganja na temu „Utvrđena baština nakon COVID-19 – potencijali i prilike valorizacije“ okupio je predstavnike pedesetak europskih tvrđava i gradova, mahom upravitelje fortifikacijske baštine.

Nakon pozdravnih govora, predstavljeni su rezultati istraživanja o socio-ekonomskim utjecajima fortifikacijske baštine u Europi. Za koncept ankete zaslužna je suradnja Tvrđave kulture i EFFORTS-a, a rezultate je izložila Đurđa Vrljević Šarić iz Tvrđave kulture.

Ankentirani su upravitelji objekata fortifikacijske baštine, redom predstavnici gradova i općina javnih ustanova, privatnih tvrtki te organizacija iz dvanaest europskih zemalja. Pokazalo se da upravitelji u velikoj mjeri ulažu sredstva u restauraciju i renovaciju svojih lokaliteta, provode arheološka istraživanja, a rezultate interpretiraju i predstavljaju putem digitalnih tehnologija kako bi privukli što više posjetitelja. Usto, kreiraju i posebne programe, čiji je broj u 2020. godini zbog pandemije bio značajno manji od prethodne, a s time u skladu smanjen je i broj posjetitelja.

Efforts kongres

Rasprava o zaključcima ankete donijela je pozitivne vizije za budućnost: fortifikacijski lokaliteti se percipiraju kao nositelji povijesnih priča, mjesta znanja i kreativnosti, a njihovom valorizacijom i daljnjim razvojem generiraju se pozitivni mikroekonomski učinci za lokalnu zajednicu i šire. Provedena anketa je tek prvi korak u stvaranju koncepta opsežne kvantitativne studije o socioekonomskim učincima fortifikacijske baštine, koju će EFFORTS s partnerima nastaviti pripremati u 2021. godini. 

Ostali su se partneri u svojim izlaganjima o aktivnostima provedenima na njihovim lokacijama u ovoj neizvjesnoj i izazovnoj godini također dotakli utjecaja okoline, pritom ističući i prilike i mogućnosti koje se otvaraju u budućnosti.

Naposljetku se govorilo i o Europskom danu tvrđava (European Fortress Day - EFD), koji je ove godine održan u nešto drugačijem izdanju. Zbog pandemije i zatvaranja brojnih lokaliteta, EFD je obilježavan posebno kreiranim programima tijekom čitavog ljeta, koje su lokaliteti organizirali ovisno o svojim mogućnostima. Organizatori kongresa istaknuli su kako je 2020. godine specifična zbog brojnih izazova i problema u funkcioniranju utvrđenih lokaliteta, pa je EFFORTS godišnja nagrada dodijeljena ne jednom, svim lokalitetima koji su se u uvjetima pandemije uključili u obilježavanje Europskog dana tvrđava.

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti