HR
EN

Tvrđava kulture preuzima upravljanje Hrvatskim centrom koralja Zlarin!

31.05.2023.

Tvrđava kulture Šibenik preuzima upravljanje Hrvatskim centrom koralja Zlarin koji svoja vrata otvara 1. lipnja! Centar koralja postaje tako nova lokacija pod menadžmentom Tvrđave kulture koja već upravlja tvrđavama sv. Mihovil, Barone i sv. Ivan, Kućom umjetnosti Arsen te informativnim centrom City Point.

U Hrvatskom centru koralja Zlarin na inovativan i zanimljiv način ispričana je priča o višestoljetnoj tradiciji koraljarstva na tom otoku u šibenskom arhipelagu. Osnovna funkcija centra je očuvanje i interpretacija kulturno - povijesne, tradicijske i prirodne baštine.

Projekt uspostave Hrvatskog centra koralja Zlarin vrijedan je 3,2 milijuna eura, nositelj projekta je Grad Šibenik, a partneri na provedbi su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije - Priroda, Turistička zajednica Zlarin i Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020".

HCKZ predstavlja jedinstvenu priliku za povezivanje višestoljetne tradicije koraljarstva kroz njezinu sveobuhvatnu analizu s današnjom perspektivom i aktualnom ekološkom problematikom koja će osigurati uključivanje budućih generacija u očuvanje i promišljanje novih načina suživota. Osnovni cilj projekta je doprinos održivom lokalnom razvoju kroz uspostavu HCKZ, a sam centar za cilj ima povećanje privlačnosti odredišta koja će se temeljiti na valorizaciji prirodne baštine te jačanju obrazovnih kapaciteta lokalnog stanovništva i posjetitelja o važnosti zaštite prirode.

Voditeljica Hrvatskog centra koralja je Katarina Gregov, a sve informacije o centru dostupne su na službenoj web stranici, društvenim mrežama Facebook i Instagram. 

Povodom otvorenja Centra na Zlarinu je tijekom prva dva vikenda u lipnju organiziran bogat i raznolik program, a kako bi što više građana moglo uživati u ljetnim danima na otoku, razgledati novootvoreni Centar koralja Zlarin, družiti se uz glazbu i sudjelovati u ostalim aktivnostima, organiziran je i besplatan brodski prijevoz iz Šibenika!

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti