HR
EN

Tvrđava kulture na filmskom festivalu u rumunjskom Rasnovu

03.09.2021.

Nakon susreta projektnih partnera u Šibeniku u srpnju, treći Connecting Cinemas Lounge održan je u živopisnom rumunjskom Rasnovu koji sa svojom srednjovjekovnom tvrđavom, bogatom povijesti te prekrasnom prirodom, postaje mjesto koje iz godine u godinu privlači sve veći broj povijesno-kulturnih entuzijasta.

Susret partnera odvio se za vrijeme Festivala filma i povijesti u Rasnovu koji je ove godine, pod nazivom „Junaci“, održan trinaesti put. Festival je u deset dana trajanja ponudio bogat sadržaj tako da se od jutra do večeri moglo sudjelovati na filmskim projekcijama, koncertima, izložbama, ljetnim školama i radionicama, debatama i predavanjima.

28. kolovoza održano je centralno događanje Connecting Cinemas Lounge koje je okupilo partnere, publiku i stručnjake iz različitih područja na jednom mjestu, a sve kako bi se ostvarili osnovni ciljevi projekta: povezivanje ljudi iz europskih zemalja, razmjena mišljenja i iskustava vezanih uz aktualne globalne teme, te izgradnja i razvoj nove publike.

Prilikom Loungea, prikazan je film "Rekonstrukcija Utoye", švedski dokumentarac o terorističkom napadu za vrijeme ljetnog kampa na norveškom otoku Utoyi koji je 2011. godine potresao cijeli svijet. Nakon projekcije, publika je, uz producenticu Claudiu Nedelcu Duca kao moderatoricu, imala priliku sudjelovati na panel raspravi s redateljem filma Carlom Javerom, direktorom rumunjskog Instituta za mirovne akcije, obuku i istraživanje Kaiom Brand-Jacobsenom, te Emilianom Mihailovom, izvršnim direktorom Istraživačkog centra za primijenjenu etiku pri Sveučilištu u Bukureštu.

Na samom su Loungeu, osim domaćina, kina Amza Pellea i tima Tvrđave kulture, sudjelovali i partneri iz njemačkog kino-kulturnog centra Neue Kammerspiele iz Kleinmachnowa, te M2C Instituta iz Bremena.

Nakon susreta u Rasnovu, projektne aktivnosti nastavljene su i u Grčkoj, gdje je 1. rujna održan četvrti Connecting Cinemas Lounge kojeg je organizirao Cinema Star, trenutno jedino i najstarije kino u grčkoj Veriji, otvoreno davne 1953. godine. Posljednjem Loungeu, osim domaćina i kolega iz Neue Kammerspielea, pridružili su se i partneri iz Sveučilišta primijenjenih znanosti iz Amsterdama. Organiziran u suradnji s Thessaloniki filmskim festivalom, Lounge se fokusirao na sinergiju kina, filmskih projekcija i kreativaca s fokusom na privlačenju publike u kino dvorane.

Razvoj koncepta hibridnih događanja pod zajedničkim nazivom Connecting Cinemas Lounge u Njemačkoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj i Grčkoj pokazao je svu vještinu prilagodbe situaciji. Njemački Lounge je u jeku pandemije najvećim dijelom održan preko zoom aplikacije, no događanja u Hrvatskoj, Rumunjskoj i Grčkoj uspjela su okupiti dio partnera koji su zajedničkim sudjelovanjem na filmskim projekcijama, glazbenim događanjima, panel raspravama i radionicama pokazali koliko je razmjena mišljenja i iskustava bitna za daljnji razvoj kulturnih sadržaja, publike i cjelokupne zajednice.

Projekt Connecting Cinemas je tako okupio tim kolega i partnera koji će svojim daljnjim radom i entuzijazmom, vjerujemo, nastaviti suradnju i na novim projektima.

O PROJEKTU CONNECTING CINEMAS

U projektu Connecting Cinemas in Rural Areas, uz vodećeg partnera, njemačkog kino-kulturnog centra Neue Kammerspiele iz Kleinmachnowa, uz Tvrđavu kulture Šibenik, sudjeluju još: Public Art Lab (Njemačka), Amza Pellea Cinema (Rumunjska), Cinema Star, (Grčka), M2C Institute for Applied Media Technology and Culture at the City University of Applied Sciences (Njemačka), Amsterdam University of Applied Sciences (Nizozemska) i KEA European Affairs Brussels (Belgija). Projekt je financiran od strane Europske komisije iz prioriteta Europa spremna za digitalno doba, a provodi se u okviru poziva Cinemas as Innovation Hubs for Local Communities.

 

 

Sadržaj ovog priopćenja isključiva je odgovornost JUK Tvrđava kulture Šibenik i ni na koji način ne odražava stavove Europske Komisije/MEDIA Policy, Audiovisual Industry & Media Support Programmes.

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti

Dragi posjetitelji,

u četvrtak 20. lipnja Tvrđava Barone otvorena je do 19 sati.
Hvala na razumijevanju!

-----

Dear visitors,

on Thursday, June 20th, Barone Fortress will be open until 7 PM.
Thank you for your understanding!