HR
EN

Od ovog vikenda na sv. Ivanu kreću organizirane ture 'Šetnja parkovima Tanaje' i Opsada Tanaje'

07.06.2022.

Revitalizirana Tvrđava sv. Ivana, najveća šibenska kopnena utvrda, od vikenda je otvorena za sve posjetitelje. Da bi se građani Šibenika što prije ponovno povezali, a posjetitelji što bolje upoznali s Tanajom, Tvrđava kulture Šibenik od sljedećeg vikenda organizira vođene ture!

Od svečanosti povodom završetka projekta Revitalizacije održane u petak, Tvrđavu sv. Ivana do sada je posjetilo preko tisuću posjetitelja, a napominjemo da je do kraja mjeseca ulaz na Tanaju slobodan za sve.

S ciljem da građani Šibenika ponovno izgrade vezu s obnovljenom tvrđavom na koju svi imaju svoje uspomene, a gosti se upoznaju s prostorom, od petka kreću organizirane ture koje će biti besplatne za sve.

Turu 'Šetnja parkovima Tanaje' vodit će krajobrazni arhitekt Mate Rupić, autor pejzažnog uređenja Tvrđave sv. Ivana. Prva je planirana za subotu u 19 sati te će se održavati redovito svake subote u istom terminu.

- Što je Zvijezda, a što Kliješta? Gdje je nestala Tanaja? Fali li zelenila i 'oće li se sve to osuš't ? Pozivam sve zainteresirane građane na šetnju Tvrđavom sv. Ivana na kojoj ćemo razgovarati o pejzažu i ekosustavu najveće šibenske kopnene utvrde. Šetnja traje oko sat vremena – najavljuje Rupić.

Mali uvod u ono što vas čeka na šetnji s Rupićem možete pogledati u videu.

Uz 'Šetnju parkovima' tu je i tura nazvana 'Opsada Tanaje' koju će voditi tim iz Tvrđave kulture Šibenik, a koja će se održavati redovito svaki dan od 19 sati te vikendom dva puta dnevno. Prva je na rasporedu u petak u 19 sati.

S našim vodičima proći ćemo najdramatičnije događaje koji su se dogodili tijekom najveće opsade Šibenika, a svi koji nam se pridruže imat će priliku čuti i sve o ulozi koju je Tanaja odigrala kroz povijest pa do današnjeg dana.

Ture će krenuti na takozvanim 'kliještima' tvrđave i završiti na 'zvijezdi' gdje će posjetitelji na kraju moći uživati u zalasku sunca s najboljim pogledom.

Podsjetimo, revitalizacijom sv. Ivana obnovljene su i opremljene dvije cjeline tvrđave, sjeverni dio poznat kao „Kliješta“ i južni zvan „Zvijezda“. Pod Tanajom smješten je edukacijski centar na gotovo 2 tisuće metara kvadratnih, s 14 soba i tri suvremeno opremljene učionice. Projekt Revitalizacije tvrđave sv. Ivana ukupno je vrijedan 49.143.692, 95 kuna, Europski fond za regionalni razvoj sufinancirao ga je s 41.486.646,05 kuna dok je ostatak sredstava osigurao Grad Šibenik. 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti