HR
EN

Svečanom projekcijom filma “Murina” pred prepunim auditorijem zaključene popularne filmske večeri na Baroneu

02.09.2021.

Pred prepunim gledalištem na šibenskoj Tvrđavi Barone u srijedu navečer prikazan je u Cannesu nagrađen domaći film Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović. Upravo je tim filmom, jednim od najvećih uspjeha recentne hrvatske kinematografije, zaključeno ovogodišnje izdanje popularnog ciklusa filmskih večeri na tvrđavi iznad Šibenika. Program koji je započeo u drugoj polovici lipnja ove je godine proširen, pa se uz već regularne termine srijedom održavao i subotom.

Film Murina, nagrađen kanskom Zlatnom kamerom za najbolji debitantski film, prati uzavreli odnos 16-godišnje Julije i njezina oca Ante, tradicionalnog pater familiasa koji rigidno upravlja koncima sudbine svoje kćeri Julije. Otpor prema očevom autoritetu Juliju vodi na odiseju prema slobodi i oslobađanju od stega patrijarhalne sredine.

U ovoj gorko realističnoj analizi mediteranskog temperamenta glavnu ulogu nosi mlada glumica Gracija Filipović, kojoj glumačko pojačanje daju Danica Ćurčić, na Pulskom filmskom festivalu nagrađena za najbolju sporednu žensku ulogu, te šibenski glumac Leon Lučev koji je trebao i gostovati na Tvrđavi Barone. Iako je njegov dolazak spriječen, u kratkoj video poruci uoči projekcije Lučev je pozdravio publiku i istaknuo važnost ovog filma u kojem se svatko može prepoznati.

Murina se radi velikog interesa šibenskih filmofila na Tvrđavi Barone prikazuje i u četvrtak, 2. rujna. Ulaznice za ovu projekciju rasprodane su prije nekoliko dana, no ovaj će domaći naslov biti dio jesenskog filmskog programa u nedavno otvorenoj Kući umjetnosti Arsen gdje od listopada kreće cjelogodišnji filmski program i u čijem će prostoru Šibenik napokon dobiti svoje lokalno art kino s repertoarom recentne i kinotečne nezavisne domaće i svjetske produkcije.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti