HR
EN

Svečano otvorena obnovljena Tvrđava Barone

01.02.2016.

Sinoć je, 370 godina nakon što su je hrabri Šibenčani podigli u samo dva mjeseca da bi zaštitili svoje postojanje, Tvrđava Barone svečano otvorila svoja vrata!

Gastro-kulturni centar i visoka tehnologija kao sastavni sadržaji novouređene tvrđave bili su misao vodilja za svečano otvorenje održano u 18 sati. Uzvanici na tvrđavi, ali i građani iz svih dijelova grada uživali u svjetlosnoj  igri laserskih zraka koje su simbolično povezale sve četiri šibenske tvrđave, dok su ih kroz svečano otvorenje vodili likovi iz dokumentarnog filma snimljenog u sklopu projekta obnove tvrđave Barone, mladi Frane Divnić (Ivan Ožegović,mladi zagrebački akademski glumac) u tradicionalnom izdanju i barun Degenfeld (Šime Bubica, mladi šibenski akademski glumac) u još neviđenom izdanju u Šibeniku- u obliku holograma! Svečanoj atmosferi doprinio je i zagrebački ansambl Acoustic Project sastavljenog od akademskih glazbenika mahom članova Zagrebačke filharmonije, a za nezaboravni okus i miris svečanog otvorenja bio je zadužen jedan od najistaknutijih hrvatskih chefova, Zdravko Tomšić, inače i  konzultant u kreiranju eno-gastro ponude na tvrđavi Barone. Prateći koncept samog gastro-kulturnog centra kao platforme za prezentaciju lokalnih obrtnika, malih i srednjih poduzetnika, na svečanom otvorenju bili su  servirani isključivo zalogaji i čašice lokalnog porijekla.

Šibenski gradonačelnik, dr. Željko Burić, nije krio zadovoljstvo prigodnim poklonom za rođendan grada Šibenika: ''Godinu, u kojoj slavimo 950. obljetnicu prvog pisanog spomena Šibenika, započinjemo na najljepši mogući način; nakon tvrđave sv. Mihovila, obnovili smo i drugi biser na našoj baštinskoj perli - tvrđavu Barone, s koje seže najljepši pogled na grad,  kanal i cijeli šibenski arhipelag. Ponosan sam na sve šibenske snage koje su radile na realizaciji projekta; od Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, preko našeg EU-tima Gradske uprave koji se, i ovaj put, uspješno izborio za europska sredstva, zatim svih izvođača radova, projektantskog nadzora, do ustanove „Tvrđava kulture Šibenik“ koja će, siguran sam, i ovu tvrđavu uspješno voditi. Priča obnove naših tvrđava ne staje danas i ovdje; prije nekoliko sati  smo prijavili i obnovu treće, ujedno i najveće šibenske kopnene utvrde – sv. Ivana – i uvjeren sam kako ćemo i taj projekt uspješno privesti kraju i dobiti UNESCOvo priznanje za šibenski fortifikacijski sustav kao dio svjetske kulturne baštine. Šibenik je u 2015.g. ponovno polučio iznimne turističke rezultate, te sam siguran kao će ova nova atrakcija doprinijeti još boljim brojkama i daljnjem turističkom uzletu grada.''

Tvrđava Barone više nije prva linija obrane, već je postala mjesto na kojem nastaju neke nove uspomene, mjesto na kojem se prošlost i budućnost prepleću u trenutku koji je na Tvrđavi Barone uvijek - više od stvarnosti.

''Sjajna večer je iza nas, ovo je nova stranica u poglavlju kojeg smo započeli s otvaranjem Tvrđave sv. Mihovila. Tvrđava Barone ima jedinstveni sadržaj na ovim prostorima i vjerujem da će privlačiti brojne posjetitelje tijekom cijele godine'' izjavila je Gorana Barišić Bačelić, voditeljica Odjela za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava, te zaključila: '' Posebno nas veseli sinoćnji odaziv građana, njih preko 1.000 nas je sinoć posjetilo od 21 sat u sklopu održavanja Noći muzeja, što itekako pokazuje da je Šibenčanima itekako stalo do ovakvih projekata koji i podižu razinu kvalitete života u gradu.'' 

Za sve posjetitelje koji žele vidjeti obnovljenu šibensku utvrdu, danas, 30.1. i sutra, 31.1.2016. Tvrđava Barone na danima otvorenih vrata besplatno je otvorena od 9 do 17 sati.

Za prijatelje šibenskih tvrđava, sadašnja i buduće, cijene godišnjih članskih ulaznica ostaju po cijeni od 50 kuna, a s njima će se moći neograničeno ulaziti na obje revitalizirane šibenske tvrđave, Tvrđavu sv. Mihovila i Tvrđavu Barone. Za cijenu od 110 kuna, koliko je cijena obiteljske članske iskaznice, učlaniti se mogu i obitelji sa svom djecom mlađom od 18 godina i uživati u čaroliji obnovljenih šibenskih tvrđava.

Projekt ''Barone- otkrivanje bogate prošlosti, put prema uspješnoj budućnosti''  ukupne vrijednosti 1.377.165,38 eura financiran je od strane Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 72,17% vrijednosti fonda.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti