HR
EN

Studenti iz cijele Hrvatske u kampusu na Tvrđavi sv. Ivana izrađivali rješenja za prometne probleme

22.07.2022.

Kampus na Tvrđavi sv. Ivana ovaj tjedan, od 18. do 22. srpnja, bio je domaćin ljetne škole 'STEM pristup za gradove budućnost' tijekom koje su maturanti i studenti iz cijele Hrvatske imali priliku baviti se temama prometnog i prostornog planiranja, a izrađivali su i prijedloge idejnih rješenja odabranih područja u Šibeniku. Ljetnu školu provodi organizacija civilnog društva ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, koja promiče i pruža potporu zelenim i pametnim promjenama u društvu, a rezultati do kojih su studenti došli predstavljeni su danas na Danu otvorenih vrata.

Cilj ljetne škole je pružiti mladima mogućnost izvaninstitucionalne edukacije i rada u manjim grupama na predloženim prometno-prostornim temama/problemima.

- O važnosti teme razvoja gradova po mjeri čovjeka, održive mobilnosti, smanjenja utjecaja na klimatske promjene- sve teme kojima smo se prethodnih dana bavili, govori i činjenica da smo se okupili u ovolikom broju. 25 studenata je posljednjih četiri dana, a neki i kroz prošlu noć, izradilo rješenja za probleme koji su važni za Grad Šibenik. Navedeni problemi mogu se povezati i s drugim gradovima, a isto tako mogu se iskoristiti i rješenja – naglasio je predstavnik ODRAZ-a Goran Lampelj.

Zadnjeg dana ljetne škole u kampusu Tvrđave sv. Ivana, podršku je došao dati i predstavnik Hrvatskog sabora Marko Pavić, zamjenik upraviteljice za programe Europske unije Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan te Katarina Ivanković- Knežević, direktorica za socijalna pitanja Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije. U ime domaćina, Tvrđave kulture Šibenik, prisutne je danas na završnoj konferenciji pozdravila ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

- Od prije mjesec i pol dana Tvrđava kulture Šibenik upravlja i Tvrđavom sv. Ivana tako da smo ove godine dočekali da zaokružimo obnovu sve tri šibenske kopnene tvrđave. Kada smo radili na konceptu i realizaciji projekta revitalizacije Tvrđave sv. Ivana, vodili smo se idejom da kampus u kojem sada stojimo bude prostor iz kojeg će, pod kvalitetnim mentorstvom, proizaći neke nove ideje i projekti i zato zahvala ODRAZu jer je izabrao ovu lokaciju i ukazao nam veliko povjerenje – kazala je Barišić Bačelić.

Katarina Ivanković-Knežević istaknula je kako je lijepo biti u predivnom gradu u kojem se svakodnevno rađaju novi projekti.

- Napravili ste fantastičan posao i zahvaljujem ODRAZu što je prepoznao mjesto, područje i trenutak u godini kada možemo govoriti o temama kao što su klimatske promjene, digitalna i zelena tranzicija. Ova tvrđava renovirana je uz pomoć regionalnog razvojnog fonda, a sadržaj je došao kroz europski socijalni fond. Za nekoga tko se godinama bavi fondovima i prati kako se projekti provode, vrhunac sinergije je kada se ono zamišljeno u infrastrukturnom smislu, napuni sadržajem, a što je sadržaj više u skladu s trendovima u EU, to bolje. Veseli me vidjeti što su sve četiri šibenske tvrđave u funkciji jer sjećam se tog dalekog sna kada smo tek pregovarali s EU komisijom o tome hoće li naša kulturna baština moći biti stavljena u funkciju-  naglasila je na Tvrđavi sv. Ivana direktorica za socijalna pitanja Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije.

Petar Mišura, pročelnik Odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, na današnjoj konferenciji u sklopu Ljetne škole predstavio je projekt revitalizacije Tvrđave sv. Ivana, kao i Projekt integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika.

- Obnova šibenskih tvrđava počela je sa sv. Mihovilom, zatim se krenulo u obnovu Tvrđave Barone, a zadnji je na red došao sv. Ivan. Bila je to borba koja je trajala šest godina. Borili smo se s dokumentacijom, projektnim rješenjima i kontrolom troškova te napravili niz kompromisa. Dogodio nam se covid, porast cijene građevinskog materijala i nedostatak stručne radne snage. Naišli smo i na niz arheoloških nalaza i napravili kompleksna istraživanja tvrđave. Sve je to usporilo proces obnove, a naglasio bih da taj proces još nije gotov. Vidjeli ste da pristupni putevi još nisu riješeni, a to nije zbog neznanja, nego jer je projekt toliko obiman – istaknuo je Mišura.

Ljetna škola u organizaciji ODRAZ-a dio je aktivnosti projekta 'UrbanSTEM- za gradova i zajednice budućnosti' čiji je nositelj Društvo za oblikovanje održivog razvoja – DOOR, a partneri ODRAZ- Održivi razvoj zajednice, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Ukupna vrijednost projekta je 1.878.790,17 kuna, a ciljevi su jačanje organizacije civilnog društva i povećanje aktivnosti udruga te unaprijeđenije suradnje udruga civilnog društva, odgojno obrazovnih institucija i visoko-obrazovnih institucija.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti