HR
EN

Stefano Bedetti i Ratko Zjača Nocturnal Four

27.06.2018.

17.7. Tvrđava Barone od 21 sat

Suradnja četiri izvanredna umjetnika iznjedrila je Nocturnal Four, jazz kvartet bez premca. Saksofon, gitara, klavijature i bubnjevi doveli su do izvrsnih rezultata u vidu zvuka i aranžmana, prožetih ritmičkim idejama, teksturom i prostorom. Entuzijazam, strast, intenzitet i toplina ovih umjetnika mogu se iskusiti u svakom momentu njihovih nastupa, koji su generator inspirativnih i ugodnih originalnih kompozicija i jazz standarda. Ovo je druga po redu suradnja Ratka Zjače i Stefana Bedettija. Njihov prvi zajednički album Don't Try This at Home osvojio je nagradu Orpheus 2016. godine za najbolju talijansku produkciju u polju jazza. Posvećen je Michaelu Breckeru, bratu slavnog Randyja Breckera. Novi album Nocturnal Four kvarteta zove se Life on Earth.

 

Ratko Zjača (gitara) studirao je u Rotterdamu i New Yorku, a nakon toga obogaćivao svoje iskustvo u raznim bendovima kao frontmen ili član. Poznat kao nepopustljiv individualist, stalno proširuje vokabular svog instrumenta unutar današnjeg glazbenog svijeta, te se slaže sa svim glazbenicima. Surađivao je s mnogim umjetnicima, poput Randyja Breckera, Reggieja Workmana, Simone Zanchini, Antonija Sancheza i drugih. 

Stefano Bedetti (tenor saksofon) samouki je glazbenik koji je saksofon počeo svirati u četrnaestoj godini života. Inspiraciju je pronašao u Charlieju Parkeru, Michaelu Breckeru i mnogim drugim majstorima uz koje je otkrivao nove dimenzije i pristupe glazbi. Nakon samo četiri godine, bubnjar Giulio Capiozzo pozvao ga je da se pridruži njegovom bendu i tako lansirao Bedettijevu profesionalnu karijeru. Otada je Bedetti svirao s europskim bendom Jestofunk, a 2004. pridružio se Marco Tamburini kvintetu s Billyjem Hartom na bubnjevima i Cameronom Brownom na basu. 2005. oformljava svoj vlastiti kvartet i izdaje prvi album The Bright Side of the Moon.

Renato Chicco (klavijature) pijanist je i klavijaturist koji se školovao na Glazbenom sveučilištu u Grazu i Berklee College of Music u Bostonu. Za vrijeme boravka u New Yorku, bio je članom Lionel Hampton orkestra, te pijanist i dirigent u John Hendricks & Company. Osim sviranja u poznatim njujorškim jazz klubovima, sudjelovao je u radio i TV emisijama, nastupao na festivalima i u klubovima diljem svijeta. Surađivao je s mnogim velikanima i između ostalog, snimio dva albuma slovenskih folk pjesama. Trenutno predaje jazz improvizaciju na Glazbenom sveučilištu u Grazu i redovito nastupa u čitavom svijetu.

Marco Frattini (bubnjevi) pohađao je predavanja stručnjaka u Europi i na Berklee College of Music i New England Conservatory sveučilištima u Bostonu. Njegova aktivnost u nastupima i sessionima dovela je do suradnje s mnogim umjetnicima različitih stilova i žanrova, poput Darryla Halla, Toma Kirkpatricka i drugih. Njegov doprinos bilježi se na više od 30 studijskih snimki i nekoliko glazbenih, kazališnih i tv produkcija. Frattini je nastupao diljem Europe, na festivalima poput Glastonburyja, Teriaki Festivala, MTV Days, Bologna jazz festivala, Tango Y Mas festivala i drugih.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti