HR
EN

Stanić i Frangeš otvorili Stranu B

07.07.2015.

Tvrđava sv. Mihovila, kulturna atrakcija 2014. godine, nedavno je proslavila prvi rođendan, ostvarila preko 145 000 posjeta, ugostila renomirane domaće i inozemne izvođače, a sinoć je predstavila i dva nova programa koji će se ovu sezonu održavati u unutrašnjosti Tvrđave:  Hommage Martin Kolunić Rota i Strana B.

HOMMAGE MARTIN KOLUNIĆ ROTA

Zvonimir Vila diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Odjelu grafičkih tehnika.  Zahvaljujući svom mentoru, profesoru Pari, tijekom studija počeo je izučavati tehniku bakropisa i osnove grafičke srednjovjekovne tradicije kojoj je ostao vjeran do danas. Majstoru Zvonimiru Vili ove godine matična je luka Tvrđava sv. Mihovila na kojoj će svakim danom, pred posjetiteljima, demonstrirati snagu svoje umjetničke sposobnosti, ali i tradicionalne, srednjovjekovne grafičke tehnike. Svi radovi bit će posvećeni poznatom grafičaru i bakropiscu rođenom 1532. godine u Šibeniku – Martinu Koluniću Roti. 

Predstavljanju Umjetnika Tvrđave u njegovoj grafičkoj radionici, g. Zvonimira Vile, jednog od najboljih akademskih grafičara mlađe generacije, uz brojne uzvanike prisustvovala je i predstavnica Grada Šibenika, gospođa Mirjana Žurić koja je tom prilikom izjavila:

''Grad Šibenik želi Vam poželjeti dobrodošlicu na Tvrđavu sv. Mihovila i pozdravljamo ideju da se spoji prošlost koja obitava tu na Tvrđavi sa sadašnjošću prilikom koje će svi posjetitelji na Tvrđavi imati prilike upoznati se s tehnikom koja se primjenjivala još u 15. stoljeću.''

''Moram reći da u Hrvatskoj još uvijek nisam ustanovila niti jedno mjesto koje je svakodnevno otvoreno za javnost, a koje ujedno predstavlja i jednu umjetnikovu radionicu. Međutim, na obostrano zadovoljstvo Tvrđave sv. Mihovila i g. Zvonimira Vile, koji cijeli svoj život živi grafiku, upravo će u narednim mjesecima naši  posjetitelji imati prilike doživjeti kako izgleda pravi proces izrade grafika sve do faze kada one postaju umjetničko djelo.'' izjavila je Gorana Barišić Bačelić, voditeljica Odjela za upravljanje fortifikacijskim sustavom te najavila da će iz programa Hommage Marin Kolunić Rota,  osim njegovog edukativnog karaktera i originalne uspomene, razviti izložba i katalog kako bi se cijeli program zaokružio i dobio svoj pečat.

STRANA B

Novi umjetnički program u organizaciji Tvrđave sv. Mihovila koji će tijekom ljeta pod tribine najljepše pozornice dovesti poznata imena glazbe, plesa i izvedbenih umjetnosti sinoć je započeo koncertom poznatog jazz pijanista Nevena Frangeša i jednog od najboljih suvremenih hrvatskih gitarista i harmonikaša, koji je, uz brojne nagrade, ovjenčan s čak 17 Porina – Elvisa Stanića!

Intimna atmosfera pozornice u kamenu pod amfiteatralnim gledalištem savršeno je povezala jazz izvedbe dvojice vrhunskih umjetnika i još jednom izvrsno spojila baštinu sa suvremenim. 

Nakon izvedbi jazz klasika i autorskih djela, Strana B nastavlja se koncertom još jednih Porinovaca, zagrebačke grupe Detour, a u suorganizaciji s Plesnim festivalom u Šibeniku 21. srpnja očekuju nas plesni performansi poznatog plesača suvremenog plesa Mitje Obeda i &M Dance Company-a. Strana B nastavlja se gostovanjem Kaje Farzsky 10. kolovoza, dok je za 4. rujna zakazan koncert akademskih saksofonista ujedinjenih u Papandopulo kvartet koji će publici predstaviti interpretacije poznatih skladatelja, od Vivaldija do Gershwina.

Svi programi strane B potpuno su  besplatni za sve članove Kluba prijatelja Tvrđave, kao i stranim posjetiteljima Tvrđave koji će s kupljenom dnevnom kartom moći  uživati u programu. Svi ostali dobrodošli su na koncerte po cijeni dnevnog ulaza. 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti