HR
EN

Šibenskim tvrđavama još jedna nagrada!

09.11.2018.

Na drugom Godišnjem kongresu i Generalnom sastanku Europske federacije povijesnih gradova – EFFORTS, održanom u Veneciji, okupili su se predstavnici četrdesetak europskih gradova i ustanova, među njima i predstavnici Tvrđave kulture Šibenik. Osim rasprave o radu Federacije, razmjene iskustava i dodatnog umrežavanja članova, na Kongresu je usvojena zajednička Deklaracija koja sadrži šest prijedloga za budućnost europske utvrđene baštine.

Jedna od najvažnijih akcija pokrenutih od strane Federacije je obilježavanje Europskog dana tvrđava, održano kroz rujan ove godine na 70 lokacija u 11 europskih država. Dvije lokacije održavanja bile su i  šibenske tvrđave Sv. Mihovila i Barone, na kojima se program obilježavanja Europskog dana tvrđava, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, održao od 20. do 22. rujna. Tih je dana tvrđave obišlo preko 2.000 posjetitelja.

Kao svojevrsni zaključak provedbe obilježavanja prvog Europskog dana tvrđava, jučer je dodijeljena nagrada za najbolji program obilježavanja. Priznanje je pripalo Tvrđavi kulture Šibenik, a u ime ustanove nagradu je preuzela Đurđa Vrljević Šarić, stručna suradnica za međunarodnu suradnju i projekte.

„Izuzetno mi je drago što smo osvojili ovu nagradu jer se radi o međunarodnom priznanju struke koja također na različite načine upravlja brojnim srodnim lokalitetima širom Europe. Potvrdilo se ono što je na nacionalnoj razini već poznato – da Tvrđava kulture itekako zna osmisliti i provesti odličan program. Veselimo se budućim aktivnostima u okviru EFFORTS organizacije“, rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture.

Podsjetimo, tijekom održavanja trodnevnog programa na šibenskim tvrđavama programa predstavljena je publikacija„Šibenik – Grad tvrđava“, u izdanju Tvrđave kulture, otvorena je izložba „Arhitekti obrane: Profili autora šibenskih utvrđenja 16. i 17. stoljeća“ (u izložbenom prostoru Tvrđave sv. Mihovila), dok su na Tvrđavi Barone održane edukativne radionice za djecu.

Centralni dio programa bila je međunarodna konferencija Razvoj publike i upravljanje u kulturi: Novi koncepti za nove modele, koja je na Tvrđavi sv. Mihovila okupila preko 70 kulturnih djelatnika iz svih krajeva Hrvatske, redom iz područja kulturnog menadžmenta, muzeologije i komunikologije, koji su govorili i raspravljali o suvremenim trendovima u razvoju publike i najboljim praksama uključivanja spomeničke baštine u svakodnevni život lokalnih sredina. 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti