HR
EN

Šibenske tvrđave obilježavaju prvi Europski dan tvrđava

04.09.2018.

Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik priključila se inicijativi obilježavanja Europskog dana tvrđava, koju je pokrenula Europska mreža utvrđenih gradova i obrambenih fortifikacija EFFORTS, čija je Ustanova članica. Pokrenuta povodom Europske godine kulturne baštine, inicijativa u svom prvom izdanju za cilj ima predstaviti široj javnosti utvrđenja diljem Europe kao mjesta promoviranja raznolikosti kulturnog nasljeđa.

Europski dan tvrđava bit će obilježen u devet zemalja na ukupno 69 lokacija. Dvije od njih su u Šibeniku – tvrđave sv. Mihovila i Barone. U organizaciji Tvrđave kulture Šibenik, od 20. do 22. rujna 2018. godine, na obnovljenim šibenskim tvrđavama održava se program obilježavanja Europskog dana tvrđava koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH. Program je namijenjen kako stručnoj, tako i široj javnosti.

„Sustavno radimo na uspostavljanju međunarodnih suradnji i umrežavanju, te na praćenju svjetskih trendova u istraživanju i upravljanju kulturnom baštinom. Zbog toga nam je bilo vrlo važno aktivno se uključiti u mrežu EFFORTS, kao i u prvo obilježavanje Europskog dana tvrđava. Posebno nam je zadovoljstvo pokrenuti raspravu o razvoju publike, jednoj od najvažnijih tema kojom se naša Ustanova želi dugoročno baviti“, rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture.

Uvod u program održat će se u četvrtak, 20. rujna na Tvrđavi Barone, predstavljanjem publikacije „Šibenik: Grad tvrđava“ u izdanju JUK Tvrđava kulture Šibenik. Radi se o vodiču namijenjenom široj publici koji prezentira dosadašnja saznanja o najvažnijim utvrđenjima u Šibeniku i njegovoj okolici u kasnom srednjem i ranom novom vijeku. Predstavljanje će pratiti i konferencija za medije na kojoj će se detaljnije predstaviti program narednih dana.

Središnji dio programa, jednodnevna međunarodna konferencija „Razvoj publike i upravljanje u kulturi: Novi koncepti za nove modele“, održat će se u petak, 21. rujna na Tvrđavi sv. Mihovila. Stručnjaci iz područja kulturnog menadžmenta, muzeologije i komunikologije predstavit će suvremene trendove u razvoju publike i najbolje prakse uključivanja spomeničke baštine u svakodnevni život lokalnih sredina. Nakon izlaganja sudionici i izlagači sudjelovat će u interaktivnoj panel raspravi. Prijave za prisustvovanje konferenciji mogu se poslati na djurdja@tvrdjava-kulture.hr.

Obilježavanje programa završava u subotu, 22. rujna, kada će šibenske tvrđave imati slobodan ulaz za sve posjetitelje. Istog dana, na Tvrđavi sv. Mihovila bit će otvorena izložba "Arhitekti obrane: Profili autora šibenskih utvrđenja 16. i 17. stoljeća“, koja prezentira živote nekolicine europskih arhitekata, vojnika i činovnika, te njihove karijere u Šibeniku koje su rezultirale gradnjom različitih dijelova fortifikacijskog sustava grada.

U tu istu subotu 22. rujna na Tvrđavi Barone biti će organiziran edukativni program na kojem će najmlađi ljubitelji kulturne baštine sudjelovati u interaktivnim radionicama. U 10 sati kreće radionica "Zaboravljeno oružje", a u 11 sati, dvodijelna radionica "Portret starog Šibenika". Radionice su primjerene za uzrast od 6 do 12 godina, a broj sudionika je ograničen. Zainteresirani mogu svoje najmlađe prijaviti putem maila na ines@tvrdjava-kulture.hr.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti