HR
EN

Senzacionalno otkriće na tvrđavi Barone koje se moglo očekivati: Tvrđava je građena u dvije faze!

05.01.2015.

Istražno sondiranje tvrđave Barone koje je provedeno radi priprema uređenja visokotehnološkog muzeja na toj tvrđavi dovelo je su do novih otkrića koja su se mogla i očekivati.

Istražno sondiranje tvrđave Barone koje je provedeno radi priprema uređenja visokotehnološkog muzeja na toj tvrđavi dovelo je su do novih otkrića koja su se mogla i očekivati. Otkriveni su novi obrambeni zidovi unutar tvrđave koji potvrđuju pisanje nekih starih autora o tomu kako je ta tvrđava nastala u dvije faze i da je najprije podignuta mala, skučene utvrde koja je građena na brzinu u ratno vrijeme.

Ti nalazi su senzacionalni, ali se se morali očekivati zahvaljujući autorima, u prvom redu Franji Divniću koji je o tvrđavi pisao u vrijeme njezinog nastajanja i kartografu Vincenzu Coronelliju koji je to u svojim kartama prikazao, kaže Ivo Glavaš, konzervator u Konzervatorskom odjelu u Šibeniku koji nadgleda radove na tvrđavi Barone. " To je senzacionalno otkriće, ali za nas stručnjake ne bi trebalo biti iznenađenje jer postoje ta dan povijesna izvora u kojima stoji da se tvrđava gradila u dvije faze. Obrambeni zidovi koje smo sada otkrili vjerojatno su pripadali toj prvoj manjoj utvrdi podignutoj u prvoj fazi, na brzinu jer su bili ratni uvjeti", ističe Glavaš i dodaje kako će istražni radovi biti nastavljeni te da će sve što se pronađe biti prezentirano i uključeno u dokumentaciju koja se izrađuje za budući muzej na tvrđavi Barone.

Neki stručnjaci su odavno upozoravali da tvrđava Barone nije do kraja istražena i da se "trči pred rudo" njezinom turističkom valorizacijom prije neko se ta lokacija potpuno istraži jer postoje sumnje da ona krije puno više nalaza od onih koji su do sada poznati i da na to upućuje povijest njezina nastajanja. " U konzervatorskom elaboratu koji prati dokumentaciju za tvrđavu Barone mi smo predvidjeli sondiranje terena. Ovdje je mali problem to što se ti istražni radovi rade paralelno s ostalim pripremama za uređenje multimedijalnog muzeja umjesto da su oni prethodili ostalim aktivnostima. U slučaju tvrđave svetog Ivana ćemo ipak tako postupiti i najprije će biti obavljeni cjelokupni istražni radovi", objašnjava Glavaš. Prema njegovim riječima neplanirana otkrića na tvrđavi Barone neće usporiti projekt njezine turističke valorizacije za što je dobiven novac iz EU fodnova.

Prema idejnom projektu na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi tehnologiju „proširene stvarnosti“ za prezentaciju „postava“. Tako posjetitelji putem smart-phonea, tableta (ili u budućnosti AR naočala) mogu promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću, kao i pogled na kanal Sv. Ante i šibenski arhipelag. Tvrđava će se obnoviti, bedemi sanirati i nadograditi kako bi se što više približili izvornom obliku te kako bi se spriječilo dalje propadanje. Izgradit će se i objekt s gastro i kulturnom ponudom i suvenirnicom.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti