HR
EN

Radi se punom parom: Skele 'okupirale' šibensku tvrđavu Barone

15.01.2015.

Zadarska tvrtka Ploter s građevinskim radovima na tvrđavi Barone započela je u studenom prošle godine, a radi se na kompletnom uređenju zidina, odnosno na uređenju tvrđave kakva je nekoć bila i izgradnji lounge bara, kaže nam dogradonačelnik Danijel Mileta koji ističe da će građevinski radovi biti gotovi za osam mjeseci, a onda na tvrđavu stižu sprave pomoću kojih će Šibenčani i gosti moći doživjeti Šibenik kakav je bio u 17. stoljeću kada se branio od Turaka

Već dva mjeseca tvrđava Barone je pod okupacijom radnika i bagera, punom parom radi se na projektu njene obnove tako da šibenska fortifikacijska priča ide svojim tokom.

- Obnavljaju se postojeći parametri zidova, a kao šlag na kraju dolazi element hi-techa odnosno virtualne stvarnosti preko koje će posjetitelji moći promatrati Šibenik 17. stoljeća. Riječ je o simulaciji bitke s Turcima što će činiti moderni 'muzejski postav' na ovoj tvrđavi – ističe dogradonačelnik Mileta.

Barone će imati i dječje igralište, ali i mali amfiteatar sa sto mjesta, a u projektu je osigurano i prigodno parkiralište za automobile. Građevinske radove izvodi zadarska firma Ploter, a sve nadziru i šibenski kozervatori koji su nedavno dobili potvrdu napisa Franje Divnića koji je o tvrđavi Barone pisao u vrijeme njenog nastajanja.

Naime, na Baroneu su otkriveni novi obrambeni zidovi koji govore da se ta tvrđava gradila u najmanje dvije faze.

- Za nas stručnjake to ne bi trebalo biti iznenađenje budući postoje povijesni izvori prvog reda, odnosno kartografi Vincenza Coronellija u kojima upravo to piše. Najprije je na brzinu, da bi se obranilo od Turaka, podignuta manja utvrda, a vrlo brzo sagrađena je tvrđava u obliku u kojem je danas - kazao je nedavno za ŠibenikIN portal šibenski konzervator Ivo Glavaš koji je rekao i da to otkriće neće usporiti niti zaustaviti radove na toj tvrđavi. S Glavašem se slaže i šibenski dogradonačelnik.

- I građevinski i konzervatorski radovi idu paralelno tako da nema govora o nikakvom probijanju rokova – ističe Mileta.

Podsjetimo, projekt uređenja tvrđave Barone vrijedan je 1,385.645 eura, a EU će ga sufinancirati s milijun eura. Za uređenje tvrđave Barone bilo je zainteresirano sedam tvrtki čije su se ponude kretale od 4 do 6,5 milijuna kuna. Grad Šibenik je odabrao zadarsku tvrku Ploter koja je dala ponudu od 4.84 milijuna kuna. Idejno rješenje uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje tog spomenika kulturne baštine na dobrobit svih građana Šibenika te stvaranje atraktivnog izletničkog lokaliteta.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti