HR
EN

Radi se punom parom: Skele 'okupirale' šibensku tvrđavu Barone

15.01.2015.

Zadarska tvrtka Ploter s građevinskim radovima na tvrđavi Barone započela je u studenom prošle godine, a radi se na kompletnom uređenju zidina, odnosno na uređenju tvrđave kakva je nekoć bila i izgradnji lounge bara, kaže nam dogradonačelnik Danijel Mileta koji ističe da će građevinski radovi biti gotovi za osam mjeseci, a onda na tvrđavu stižu sprave pomoću kojih će Šibenčani i gosti moći doživjeti Šibenik kakav je bio u 17. stoljeću kada se branio od Turaka

Već dva mjeseca tvrđava Barone je pod okupacijom radnika i bagera, punom parom radi se na projektu njene obnove tako da šibenska fortifikacijska priča ide svojim tokom.

- Obnavljaju se postojeći parametri zidova, a kao šlag na kraju dolazi element hi-techa odnosno virtualne stvarnosti preko koje će posjetitelji moći promatrati Šibenik 17. stoljeća. Riječ je o simulaciji bitke s Turcima što će činiti moderni 'muzejski postav' na ovoj tvrđavi – ističe dogradonačelnik Mileta.

Barone će imati i dječje igralište, ali i mali amfiteatar sa sto mjesta, a u projektu je osigurano i prigodno parkiralište za automobile. Građevinske radove izvodi zadarska firma Ploter, a sve nadziru i šibenski kozervatori koji su nedavno dobili potvrdu napisa Franje Divnića koji je o tvrđavi Barone pisao u vrijeme njenog nastajanja.

Naime, na Baroneu su otkriveni novi obrambeni zidovi koji govore da se ta tvrđava gradila u najmanje dvije faze.

- Za nas stručnjake to ne bi trebalo biti iznenađenje budući postoje povijesni izvori prvog reda, odnosno kartografi Vincenza Coronellija u kojima upravo to piše. Najprije je na brzinu, da bi se obranilo od Turaka, podignuta manja utvrda, a vrlo brzo sagrađena je tvrđava u obliku u kojem je danas - kazao je nedavno za ŠibenikIN portal šibenski konzervator Ivo Glavaš koji je rekao i da to otkriće neće usporiti niti zaustaviti radove na toj tvrđavi. S Glavašem se slaže i šibenski dogradonačelnik.

- I građevinski i konzervatorski radovi idu paralelno tako da nema govora o nikakvom probijanju rokova – ističe Mileta.

Podsjetimo, projekt uređenja tvrđave Barone vrijedan je 1,385.645 eura, a EU će ga sufinancirati s milijun eura. Za uređenje tvrđave Barone bilo je zainteresirano sedam tvrtki čije su se ponude kretale od 4 do 6,5 milijuna kuna. Grad Šibenik je odabrao zadarsku tvrku Ploter koja je dala ponudu od 4.84 milijuna kuna. Idejno rješenje uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje tog spomenika kulturne baštine na dobrobit svih građana Šibenika te stvaranje atraktivnog izletničkog lokaliteta.

Postavke pristupačnosti

U petak 27.5. Tvrđava sv. Mihovila bit će otvorena za posjet od 9 do 18.30 sati

Hvala na razumijevanju i dobro došli!