HR
EN

Rad povjesničara Tvrđave kulture u Vjesniku dalmatinskih arhiva

03.03.2021.

Ovih dana iz tiska je izašao Vjesnik dalmatinskih arhiva, novi časopis kojeg zajednički izdaju državni arhivi u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku i Zadru. Organizaciju i izvršno uredništvo prvog broja preuzeo je Državni arhiv u Šibeniku na čelu s ravnateljicom Natašom Mučalo.

Jedan od vrijednih priloga časopisu supotpisuju Josip Pavić i Andrija Bakula, povjesničari iz Tvrđave kulture. Riječ je o preglednom radu naslovljenom "'Ljetna pozornica – neodgodiva potreba' – stara ideja o novoj namjeni tvrđave sv. Mihovila u Šibeniku u novinskim člancima i drugim arhivskim izvorima (1953.-1975.)"U radu se na nešto manje od 30 stranica donosi kronologija ideje o gradnji ljetne pozornice na najstarijoj šibenskoj tvrđavi, u kontekstu razvoja festivalske kulture poslijeratnog razdoblja, te političkog, kulturnog i infrastrukturnog stanja u Šibeniku kroz navedeni period. Posebna je pažnja posvećena novinskim naslovima kao jedinom danas dostupnom mediju preko kojeg je tadašnja šira javnost mogla pratiti razvoj ove teme.

Autori se zahvaljuju kolegama iz Državnog arhiva u Šibeniku, Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, te višoj kustosici Marini Lambaša iz Muzeja grada Šibenika, kao i sugovornicima na pomoći i ustupljenim materijalima.

Ovaj rad biti će uvod i podloga za razradu izložbenog segmenta na Tvrđavi sv. Mihovila koji će se odnositi na ideju, izgradnju i današnji život ljetne pozornice, a biti će izveden unutar europskog projekta FORTITUDE.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti