HR
EN

Prvi studenti stigli u kampus na Tvrđavi sv. Ivana: 'Ovo je najzanimljiviji smještaj u kojem sam bila'

16.06.2022.

Prva grupa studenata stigla je u četvrtak u kampus na Tvrđavi sv. Ivana, koja je nakon kompleksne višegodišnje obnove otvorena prije dva tjedna.

U kampusu će u sklopu terenske nastave iz kolegija 'Srednjovjekovne utvrde u Hrvatskoj i Slavoniji', tri dana boraviti studenti povijesti s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.- Oduševljena sam i počašćena jer smo baš mi prvi stanari kampusa! Svi smo jako uzbuđeni, studenti pogotovo i jedva čekamo obići Šibenik. Svake godine terensku nastavu imamo u drugom hrvatskom gradu, i čekali smo da sve tri šibenske tvrđave budu obnovljene da možemo imati cjeloviti razgled utvrda. Nadam se da ćemo s Tvrđavom kulture surađivati i u godinama koje dolaze u nekim novim projektima – poručila je profesorica Silvija Pisk s Odsjeka povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s kojom je u Šibenik doputovala grupa od 41 studenta.

Može se reći da je njihov dolazak na neki način i povijesni događaj, budući da na Tvrđavi sv. Ivana, osim ponekog izletnika, stoljećima nije spavao nitko. Nakon obilaska sv. Ivana, zagrebački će studenti obići i druge šibenske kopnene utvrde kao i Tvrđavu sv. Nikole te katedralu sv. Jakova, a posjetit će i Memorijalni centar Faust Vrančić u Prvić Luci.

- Pa ovo je wow! Moram vam priznati, nitko od nas nije očekivao da je kampus 'skriven unutar zidina! Ovo je definitivno najzanimljiviji smještaj u kojem sam do sada bila. Definitivno mjesto o kojem treba pričati! - rekle su dvije studentice nakon osvježenja u zajedničkoj blagovaonici kampusa.

Dobrodošlicu studentima uputila je i ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić, poručivši da je dugoročni cilj ustanove da kampus na sv. Ivanu postane nezaobilazno mjesto na studentskim i učeničkim kartama.

Kampus, smješten unutar najviše i površinom najveće šibenske kopnene utvrde, ima 14 spavaonica, tri suvremeno opremljene učionice, prezentacijski prostor te zajedničke prostorije za druženje i odmor.

Čitava tvrđava površine je veće od 19 tisuća metara kvadratnih i ima dvije cjeline, južni dio, takozvanu 'Zvijezdu' i sjeverni dio, odnosno 'Kliješta' u kojima se nalazi kampus predviđen za razvoj edukacijskog turizma i namijenjen isključivo organiziranim grupama studenata, učenika, mladih stručnjaka i umjetnika koji u Šibenik dolaze u okviru studijskih posjeta, terenske nastave, razmjene i drugih posebnih kulturno-umjetničkih programa i edukacija iz kulturnih i kreativnih industrija.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti