HR
EN

Prva Superval turneja u Šibenik dovodi mlade nade hrvatske glazbene scene!

09.03.2023.

Četiri mlada srednjoškolska benda – Aracataca, Gradske Bitange, Smrdljivi Martini i šibenski Freston u petak 10. ožujka sviraju u klubu Azimut na prvom koncertu prve turneje zagrebačkog Superval Festivala na kojem prvi put i nastupaju nove šibenske glazbene snage.

Nakon finala Nacionalne kviz lige koja je prošli vikend u šibensku Kuću umjetnosti Arsen privukla brojne srednjoškolce iz Hrvatske i BiH, Šibenik će ugostiti još jedan hvalevrijedan projekt namijenjen mladima školskog uzrasta – Superval turneju.

Superval jejedan od projekata koji mladim hrvatskim glazbenicima uspješno pruža jedinstvenu priliku da svoju  glazbu izvode u profesionalnim uvjetima. Projekt je osmislila i pokrenula Ana Bajo, profesorica matematike zagrebačke osnovne škole Grigor Vitez, nakon što je 2019. organizirala koncert školskih bendova koji je imao iznimno velik odaziv.

Ovogodišnje, ujedno i četvrto, izdanje Superval festivala koji će se održati 16. i 17. lipnja u zagrebačkom Vintage Industrial Baru zaprimilo je rekordan broj prijava, čak 51! Među 30  odabranih bendova, prvi put je i  jedan iz Šibenika - Freston kojeg smo imali priliku čuti na Adventuri ove zime u Perivoju Roberta Visianija na koncertu ‘Hajzskul džuboks’.

U nastojanju da otkrije i široj populaciji predstavi neizmjeran umjetnički potencijal koji se krije u školskim klupama ove zemlje, Superval kreće na prvu turneju po Hrvatskoj, a Šibenik je među gradovima čijoj će se publici predstaviti novi, mladi bendovi.

'Uz dva već potvrđena kvalitetna autorska benda, koji su na Supervalu dokazali da im ni nastupi pred 500 i više ljudi ne predstavljaju nikakav problem, u svakom će od ovih gradova nastupiti i neko novo lokalno školsko glazbeno ime. Time ćemo mladim glazbenicima poput Gradskih Bitangi i Smrdljivih Martina omogućiti da prvi put osjete kako izgledaju zajedničke turneje kroz više hrvatskih gradova te da istovremeno svoja iskustva sa Supervala prenesu nekim novim budućim akterima ovog festivala i domaće glazbene scene. Superval turneja počinje u Šibeniku 10.3. u klubu Azimut, a uz spomenute bendove, zasvirat će i šibenske snage Aracataca i Freston. Idućeg dana program se seli u Rijeku gdje će zasvirati i Raspad sistema koji smo također već slušali na Supervalu.’ – poručuju iz organizacije Supervala.

Program počinje u 20 sati tribinom ‘Ostaje li svijet stvarno na mladima’ na kojoj će sudjelovati Domagoj Ivić (Gradske Bitange, Valpovo), Lovro Urlić (Smrdljivi Martini, Zagreb), Ivan Stošić (Freston, Šibenik), Tara Šolić (Aracataca, Šibenik), Zoran Erak (Tvrđava kulture Šibenik), Mate Škugor (Superval) i Ana Bajo (Superval). Tribinu će moderirati istaknuta šibenska aktivistkinja i pedagoginja Maja Šintić (Kolektiv4B/Šibenska udruga mladih). Bit će govora o relevantnim temama vezanima za nastanak projekta Supervala - kako i zašto su se mladi odlučili na osnivanje svojih bendova te kakvi su im uvjeti i mogućnosti za daljnji glazbeni razvoj. Koncert počinje neposredno nakon tribine.

Podsjetimo projekt  ‘Hajzskul džuboks’ nastao je na šibenskoj Adventuri s ciljem da pruži priliku mladim bendovima da se uključe u zajednicu i kreativno izraze kroz glazbu. Šibenski Bend  Freston, koje ćemo slušati u petak u Azimutu, ove je zime u Parku pokazao zavidno glazbeno umijeće baš na ‘Hajzskul džuboksu kada su gledatelje rasplesali domaćim i stranim hitovima u svojoj izvedbi.

Partneri Superval turneje u Šibeniku su klub Azimut, Tvrđava kulture Šibenik i Distune promotion, a ulaz je slobodan.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti