HR
EN

Pronađeni ostaci nepoznate osmanske utvrde kod Skradina

10.10.2018.

Na brdu iznad Skradina, uz staru cestu zvanu Ćulišićki put, oko 150 metara od vodospreme, otkriveni su ostaci osmanske utvrde iz 16. i 17. stoljeća.

Odjel za kulturno-povijesnu baštinu Tvrđave kulture Šibenik provodi kontinuirana proučavanja šibenskih i drugih utvrđenja, te njihove uloge u povijesnom i društvenom razvoju gradova. U sklopu redovnih istraživanja, povjesničar JUK Tvrđava kulture Josip Pavić i arheolog Andrija Nakić napravili su dva terenska pregleda, u kojima su definirali da se ispod rovova i zaklona izgrađenih od suhozida u Drugom svjetskom ratu nalaze ostaci starije arhitekture.

Utvrda je vjerojatno izgrađena sredinom 16. stoljeća, kako bi stanovništvo važnog osmanskog grada Skradina moglo motriti na Prokljansko jezero, odakle im je prijetila opasnost od mletačkog brodovlja. Početkom Kandijskog rata, 1647./48., mletačka vojska je osvojila i temeljito porušila dvije utvrde i džamije u Skradinu. Krajem rata, 1670. godine grad je vraćen Osmanskom carstvu, da bi ponovno bio osvojen u Velikom bečkom ratu 1684. godine, nakon čega kreće ponovni razvoj Skradina.

Toponim Gradina ubrzo je zaboravljen, jer nije naveden u kasnijim kartografskim prikazima Skradina. Do sada se smatralo da su osmanski vojnici bili smješteni samo u utvrdi Turina neposredno iznad grada. Od svih istraživača koji su obrađivali povijest skradinskog kraja, na moguće postojanje utvrde upozorio je samo fra Josip Ante Soldo prije gotovo tri desetljeća. Nedavna gradnja biciklističke staze do vodospreme otvorila je mogućnost istraživanja i valorizacije ovog područja.

„Utvrda koju možemo provizorno nazvati Gradina nalazi se na nepristupačnom terenu obraslom makijom i alepskim borom. Ukoliko se teren malo očisti, bolje snimi i potom izvedu barem ograničena arheološka istraživanja, ova dominantna lokacija – koja je očito bila važna za Skradin u jednom povijesnom periodu – se sigurno može kvalitetno prezentirati“ – izjavio je Josip Pavić.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti