HR
EN

Projekt KREŠIMIR: Predstavnici projekta posjetili zagrebački Pogon i samoborski Bunker

01.06.2019.

U sklopu provedbe projekta KREŠIMIR, projektni partneri organizirali su dvodnevno studijsko putovanje s ciljem razmjene iskustava, upoznavanja s modelima sudioničkog upravljanja i suradnje između civilnog i javnog kulturnog sektora u drugim sredinama; te radi umrežavanja s dionicima izvan lokalne sredine.

Ukupno 11 predstavnika projektnih partnera tako je u petak 31.05. 2019. obišlo Centar za nezavisnu kulturu i mlade Pogon, u Zagrebu koji djeluje na dvije lokacije: Pogon Mislavova i Pogon Jedinstvo. Uz obilazak lokacija, partneri su se tijekom posjeta upoznali s upravljačkom strukturom i načinom funkcioniranja javne ustanove u kulturi POGON koja je utemeljena na novom modelu civilno-javnoga partnerstva, a koju su krajem 2008. zajednički osnovali i kojom zajedno upravljaju Savez udruga Operacija Grad i Grad Zagreb. Voditeljica/koordinatorica programskih aktivnosti POGON-a, Matea Munitić Mihovilović, partnerima je održala prezentaciju modela sudioničkog upravljanja i rada Centra te ih upoznala s planovima za razvoj ustanove, te projektima ustanove koji su u provedbi. Godišnje se na lokacijama kojima upravlja POGON održi preko 180 kulturnih događanja u nezavisnoj produkciji.

Drugog dana studijskog putovanja, predstavnici partnera u projektu KREŠIMIR posjetili su Centar za mlade Grada Samobora – BUNKER te razgovarali s voditeljicom Centra, Jelenom Vojvoda. Centar za mlade BUNKER otvoren je 2017. godine a njime upravlja javna ustanova POU Samobor. Upravljački model osmišljen je na način da mladima i udrugama koje brinu o mladima pruža mogućnost da izravno osmisle, kreiraju, vode i organiziraju razna zabavna, kulturna i edukativna događanja u Centru. U Centru se tako u suradnji javnog i civilnog sektora te neformalnih inicijativa mladih nude raznovrsni sadržaji i programi poput  koncerata, predstava, projekcija filmova, radionica, izložbi i slično; a krajnji cilj ovog modela upravljanja jest dugoročno utjecati na razvoj civilnih inicijativa koje bi u budućnosti mogle preuzeti upravljanje Centrom.

Podsjetimo, projekt KREativna Šibenska Mreža Integriranog kulturnog Razvoja – KREŠIMIR započeo je 29. Listopada 2018. Godine i predviđeno trajanje projekta je 12 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 737.252,18  kuna, od čega je EU sufinanciranje u iznosu od 626.664,35 kuna. Glavni cilj projekta je jačanje suradnje, umrežavanja javnog i civilnog kulturnog sektora te razvoj ljudskih kapaciteta lokalnih dionika u kulturi za sudioničko upravljanje. Kroz projekt povećati će se pristup građana kulturno-umjetničkim sadržajima te doprinijeti umrežavanju i suradnji kulturnih djelatnika i entuzijasta, kako u tako i van Šibenika.

U projektu sudjeluju JU Tvrđava kulture Šibenik, u partnerstvu s Gradom Šibenikom te udrugama Šibenska udruga mladih – Š.U.M., Mladi u EU i Feniks.

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti