HR
EN

Prijatelji šibenskih tvrđava gradu poklonili obnovu gotičkog ugaonog stupa!

29.09.2018.

Anketnim glasovanjem provedenim u lipnju ove godine članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava po drugi put birali su spomenički detalj u staroj gradskoj jezgri kojemu je potrebna konzervatorsko-restauratorska intervencija. Članovima Kluba najzanimljiviji se pokazao ugaoni stup s korintskim kapitelom i njemu pripadajućem dvojnim, identičnim grbovima iznad kojih se nalazi ponavljani vijenac s dijamantnim nizom – detalj specifičan za dalmatinsku gotiku. Obnovom i restauracijom gotičkog ugaonog stupa iz 15. stoljećasmještenom na križanju Zagrebačke i Ulice kraljice Jelene, članovi Kluba poklonili gradu Šibeniku i svim njegovim žiteljima i posjetiteljima jedinstveni poklon povodom Dana grada Šibenika i blagdana sv. Mihovila.

Zahvat na stupu financiran je novcem od članarina Kluba i proveden pod budnim okom konzervatora. čime je toj vrijednoj arhitektonskoj dekoraciji udahnut novi sjaj.

Nastavak je to projekta „Naša baština, naša inspiracija“ kojim Tvrđava kulture Šibenik doprinosi obnavljanju spomeničkih detalja kojih u staroj gradskoj jezgri ne manjka, a sve zahvaljujući članovima Kluba koji iz godine u godinu svojim članstvom u Klubu omogućuju njihovu obnovu.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti